Vesmírné putování a nejen to

To nejlepší z HBO GO
Vesmírné putování a nejen to
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Dnes se podíváme do vesmíru a na mimozemšťany, kteří potrápili Zemi
  • Takový je náš výběr filmů z HBO GO s vesmírnou tématikou

Dnes se podíváme do vesmíru. Se slavnými herci prozkoumáme nám neznámá místa. Podíváme se ale také na filmy, ve kterých chtějí nepřátelé z vesmíru dobýt naši planetu.

Gravitace (Gravity)

Americko-britské sci-fi, které natočil režisér Alfonso Cuarón. Ten se podílel na psaní scénáře se svým synem Jonásem Cuarónem. Hlavní role si zahráli Sandra Bullock a George Clooney. Film získal několik ocenění a 4 nominace na Zlatý glóbus. Získal také mnoho pozitivních ohlasů od kritiků a známých režisérů. Premiéra proběhla 3. října 2013.

NASA vyšle do vesmíru raketoplán Explorer. Mise má za úkol nainstalovat do Hubbleova teleskopu nový systém. Velitelem výpravy je Matt Kowalski, pro kterého to měla být poslední cesta do vesmíru před odchodem do důchodu. Členkou posádky je také doktorka Ryan Stoneová, která s létáním do vesmíru moc zkušeností nemá. Při vstupu do volného vesmíru se ale stane katastrofa. Posádka odstřelí rozbitý ruský satelit a ten při výbuchu zničí jejich raketoplán a přeruší spojení s vesmírným střediskem. Oba astronauti zůstanou ve vesmíru sami a kyslík jim pomalu dochází. Musí se dostat k ruské stanici Sojuz.

Zajímavosti

  • Režísér Alfonso Cuarón získal za tento snímek Zlatý glóbus.
  • Sandra Bullock se na natáčení připravovala s astronautkou Catherine Coleman.
  • Slavný režisér James Cameron, který natočil například snímek Avatar, řekl, že se jedná o nejlepší vesmírný film všech dob.

K tomuto snímku nemám co vytknout. Po celou dobu sledování se vám tají dech. Nedokážu ani popsat, jak jsem sledování prožívala. V tomto případě jde děj stranou, protože jediné, co vás uchvátí, je vesmír. Jste fascinovaní prostředím. Když se pak dokážete vžít do role Sandy Bullock, tak vás mrazí ještě několik desítek minut po skončení filmu.

Interstellar

Dobrodružné sci-fi Interstellar natočil Christopher Nolan. Společně se svým bratrem Jonathanem napsal také scénář. V hlavních rolích můžeme vidět Matthewa McConaugheyho, Anne Hathaway, Jessicu Chastain, Matta Damona, Mackenzie Foy a další. Film byl nominován na mnoho cen a některé z nich také získal. Snímek byl uveden do kin 6. listopadu 2014.

Děj filmu se odehrává v blízké budoucnosti. Život na planetě Zemi už dlouho nebude možný. Kvůli rostoucí koncentraci dusíku v atmosféře hrozí lidstvu hladomor. Jediným řešením je přesun na jinou planetu pomocí červí díry, která se otevřela v naší sluneční soustavě. Skupina vědců se tam vydá, aby místo prozkoumala.

Zajímavosti

  • Na planetě pokryté vodou je slyšet tikání. Tik zazní každých 1,25 sekund a znamená, že na Zemi uběhl jeden den.
  • Režisér se odmítl v průběhu natáčení podívat na snímek Gravitace, který měl premiéru v roce 2013, aby se stále držel své vize, jak chtěl Interstellar natočit.
  • Jedná se o třetí snímek režiséra Christophera Nolana, který v originále začíná na In – Insomnia, Inception a Interstellar.

Opravdu těžký film, jak na sledování, tak i na pochopení. Takže ano, i tady vás zaujme prostředí, vesmír, neznámá planeta. Ale to všechno okolo. Víc nemám co dodat. Posuďte sami.

Den nezávislosti (Independence day)

Den nezávislosti je americké sci-fi, které natočil německý režisér Roland Emmerich. Sám se také podílel na scénáři s Deanem Devlinem. Ve snímku si zahrálo mnoho známých herců, jako je Will Smith, Jeff Goldblum, Bill Pullman, Mary McDonnell a další. Den nezávislosti získal Oscara za nejlepší vizuální efekty. Premiéra filmu proběhla 10. listopadu 1996. V roce 2016 vyšlo pokračování s názvem Den nezávislosti: Nový útok, které má HBO GO také v nabídce.

Dne 2. července 1996 se na obloze objeví vesmírné lodě, které se chystají zaútočit na lidstvo. Z počátku úžasná podívaná se mění v hrůzu a boj o život na celé planetě. Lodě začnou útočit úplně na všechno. Svět na takový útok nebyl připraven. Ti, kteří přežili, se musí spojit a pokusit se zachránit alespoň to, co z jejich světa zbylo.

Zajímavosti

  • Natáčení filmu trvalo pouhých 72 dní.
  • Snímek odkazuje na jiné slavné filmy, například Jurský park nebo Hvězdné války.

V dnešní době se musíte na tento snímek dívat jinak. Rozhodně neuvidíte super efekty, ale zato dostanete filmovou klasiku. Skvělý Will Smith, kterému Den nezávislosti nastartoval kariéru, srší svým obvyklým vtipem. A samozřejmě velkolepý závěr, který si musíte užít.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze