Vědci nalezli na mořském dně organismy, které mohou pohlcovat oxid uhličitý

Vědci nalezli na mořském dně organismy, které mohou pohlcovat oxid uhličitý
Fotografie: unsplash.com
  • Vědci studovali živé organismy v sedimentech na dně oceánů
  • Byl objeven plankton, který z vrchních vrstev oceánu zachycuje oxid uhličitý
  • Organismy na dně moří by mohlo ovlivnit odtěžování mořského dna kvůli výrobě baterií do elektromobilů

Vědci nalezli na mořském dně dříve neobjevené organismy, které by mohly vázat oxid uhličitý na mořském dně po miliony let. Ze sedimentů analyzovali DNA a zjistili, že téměř dvě třetiny vzorků představovaly nové formy života. Převratným objevem byl plankton, který dopadá na dno oceánu a zachycuje oxid uhličitý v sedimentu, čímž reguluje globální klima. Vědci odhadují, že oceán pojme až 48 % oxidu uhličitého ze spalování fosilních paliv.

Tým odebíral vzorky v letech 2010 až 2016 celkem ze 418 sedimentů z hlubin oceánů. Tato studie poté pomohla upřesnit, které organismy sestoupily z horních vrstev oceánu na dno a které tam již žily. Hlubinné sedimenty by také mohly pomoci vědcům odhalit předchozí klimatické změny, uvedl bloomberg.com.


Aktuálně se však řeší i odtěžování mořského dna kvůli minerálům, které se používají při výrobě baterií pro elektromobily. Objevy ukazují, že by se tyto oblasti měly spíše chránit. Mezinárodní úřad pro mořské dno, který je přidruženou organizací OSN, chce zahájit těžbu do tří let právě v oblasti, kde vědci nalezli velké množství vzorků.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze