Vědcům se podařilo vyvinout plast vyrobený z biomasy

Vědcům se podařilo vyvinout plast vyrobený z biomasy
Fotografie: unsplash.com
  • Plast vědci vyrobili z nejedlého rostlinného materiálu lignocelulózová biomasa
  • Je podobný PET plastu, ale má nižší dopad na životní prostředí
  • Tento druh plastu by mohl být využit jako obalový materiál, případně pro výrobu textilií

Pro zmírnění změn klimatu se již delší dobu řeší omezení výroby plastů a nalezení vhodné alternativy. Vědci se snaží vyvinout rozložitelné, nebo plně recyklovatelné polymery vyrobené z nejedlého rostlinného materiálu lignocelulózová biomasa. Výroba plastů na bázi biomasy tak, aby byla konkurenceschopná, není jednoduchá. Plasty, které jsou nyní tak rozšířené, jsou totiž na výrobu levné, tepelně stabilní a pevné.

Vědci nyní úspěšně vyvinuli plast, který je vyrobený z biomasy a podobný PET. Splňuje tak kritéria pro nahrazení několika druhů plastů s menším dopadem na životná prostředí. „V podstatě jen vaříme dřevo nebo jiný nejedlý rostlinný materiál, jako je zemědělský odpad, v levných chemikáliích, abychom vyrobili plastový prekurzor v jednom kroku,“ řekl Jeremy Luterbacher, který výzkum vedl. Tuto techniku objevil Luterbacher se svým týmem již v roce 2016, kdy přidáním formaldehydu dosáhli lepších výsledků. Výměnou formaldehydu za kyselinu glyoxylovou jsou ale schopni přeměnit až 25 % hmotnosti zemědělského odpadu, případně 95 % vyčištěného cukru na plasty.


Tyto plasty by mohly být využity jako obalový materiál, pro výrobu textilií, ale i v lékařství nebo při výrobě elektroniky. Vědci již podle eurekalert.org vyrobili obalové fólie, vlákna pro textilní zpracování a vlákna pro 3D tisk. „To, co dělá plast jedinečným, je přítomnost neporušené struktury cukru. Díky tomu je neuvěřitelně snadné ho vyrobit, protože nemusíte upravovat to, co vám příroda dává,“ řekl Luterbacher.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze