Vědci objevili v Boubínském pralese vzácný druh houby

Vědci objevili v Boubínském pralese vzácný druh houby
Fotografie: pixabay.com
  • Ohňovec rezavohnědý byl v Česku poprvé nalezen v roce 1964, a to právě v Boubínském pralese
  • Poté byl znovu objeven až v roce 2020
  • Tento druh velice ovlivňuje vývoj celého společenstva hub

Vědci objevili na kmenech v Boubínském pralese houbu ohňovec rezavohnědý. Jedná se o vzácný pralesní druh choroše, který se vyskytuje v Evropě jen na několika místech a především ve vyšších pohořích.

„Ohňovec rezavohnědý byl u nás prvně nalezen v roce 1964 právě v Boubínském pralese a od té doby zde byl pravidelně evidován. Na poslední nález z roku 1995 se však i přes pozdější intenzivní a cílené pátrání dlouho nedařilo navázat. Teprve v roce 2020, po dlouhém čtvrtstoletí, byl při cíleném hledání znovu objeven, a to hned na několika tlejících kmenech,“ uvedl ve zprávě šumavského národního parku vedoucí mykologické skupiny Jan Běťák.

„Tato houba vytváří barevně nenápadné, často však plošně rozsáhlé rozlité plodnice v různých odstínech hnědé barvy, od purpurově hnědé v mládí až po tmavě čokoládově hnědou ve stáří. Až metrové plodnice se objevují na relativně tvrdém dřevě jen několik málo let po pádu stromu a na kmeni vytrvávají většinou po dobu dvou až tří let. Rozhodně se nejedná o atraktivně vypadající houbu, je ale nesmírně vzácná,“ popisuje vzácný druh odborník na pralesy Pavel Šamonil.

Podle vědců má ohňovec rezavohnědý velmi specifické ekologické nároky. Jeho plodnice vyrůstají téměř výhradně na kmenech, které uschly nastojato a dlouho stály jako souše. Navíc tento druh hub sám o sobě velice ovlivňuje vývoj celého společenstva hub, které se spolu s ním na daném místě vyskytuje.

„Provázanost mezi životním příběhem stromů a společenstvem kolonizujících hub je prokázaná. Nastojato odumřelé smrky ponechané samovolnému rozkladu a následně i pádu hostí specifické společenstvo hub, které se významně liší od společenstva zaživa vyvrácených stromů. Společenstvo vázané na smrky, které v minulosti stály jako souše, je zároveň mimořádně druhově pestré a slouží jako nenahraditelné útočiště pro některé vzácné a ohrožené druhy hub,“ vysvětluje Jan Běťák.

„V tomto případě evidentně platí, že je rozdíl, zda stojící souši pokácíme, nebo necháme přirozeně tlít nastojato a potom spadnout. Příroda nám jasně ukazuje, že i různé druhy smrti a posmrtného vývoje stromů dávají život odlišným druhům a celým společenstvům organismů. Různé životní příběhy stromů jsou pro celý ekosystém lesa obohacující. Z toho důvodu se snažíme nekácet souše na mnoha místech Šumavy, nejen v Boubínském pralese. Jedině tak můžeme nastartovat a nechat rozvinout přirozený vývoj tohoto nádherného lesního komplexu,“ doplňuje ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze