Vědci objevili v národním parku dub, který byl považován za vyhynulý

Vědci objevili v národním parku dub, který byl považován za vyhynulý
Fotografie: unsplash.com
  • Dub byl považován za vyhynulý od roku 2011
  • Objevený strom je poškozený ohněm a zasažen houbovitou infekcí
  • Není jasné, zda se podaří jej zachránit
  • Zachování dubů ve volné přírodě je důležité pro ekosystém

Quercus tardifolia je vzácný druh severoamerického dubu, který byl považován od roku 2011 za vyhynulý. Botaničtí vědci vedení The Morton Arboretum a United States Botanic Garden (USBG) však tento druh dubu objevili v národním parku Big Bend v Texasu. Strom vysoký něco málo přes 9 metrů je však ve špatném stavu. „Tato práce je zásadní pro zachování biologické rozmanitosti, kterou Země tak rychle ztrácí,“ řekla Ph.D. Murphy Westwood, viceprezidentka pro vědu a ochranu v The Morton Arboretum, která tento druh dubu považuje za jeden z nejvzácnějších na světě.

Vzhledem ke špatnému stavu není jasné, zda dokáží vědci strom zachránit. Studiem toho, proč strom vyhynul, by se však mohlo předejít vyhynutí jiných druhů rostlin. Vědci, kteří strom objevili 25. května, uvedli, že kmen je poškozený od ohně a nakažen houbovitou infekcí. Podle eurekalert.org tým nyní spolupracuje s národním parkem, aby snížil možnost požáru v okolí stromu na minimum a zároveň se snaží nalézt žaludy k pokusu o namnožení. Domnívají se však, že tento strom žaludy neprodukuje.


Tento objev je jen začátkem ochranářské práce, kterou děláme ve spolupráci s The Morton Arboretum, abychom lépe porozuměli a chránili ohrožené stromy,“ uvedla Ph.D. Susan Pell, výkonná ředitelka botanické zahrady Spojených států. Zachování dubů ve volné přírodě je velmi důležité, jelikož jejich dřevo je tvrdé a trvanlivé a žaludy jsou potravou pro mnoho lesních zvířat. „Na celé planetě duby slouží jako ekologická kotva, která čistí vzduch, filtruje vodu, sekvestruje oxid uhličitý a podporuje nespočet hub, hmyzu, ptáků a savců,“ vysvětlila Westwood.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze