Podle vědců by mohl v Africe vzniknout nový oceán, jelikož se kontinent rozděluje

Podle vědců by mohl v Africe vzniknout nový oceán, jelikož se kontinent rozděluje
Fotografie: unsplash.com
  • Tři tektonické desky se od sebe neustále vzdalují, vzniká tak obrovská prasklina
  • Podle odhadů by se kontinent mohl rozdělit na dvě části za 5 až 10 milionů let

Afrika by se dle vědců mohla v budoucnosti rozdělit na dva kontinenty, což by mohlo vést k vytvoření nového oceánu. Bavíme se však o hodně vzdálené budoucnosti, která bude trvat miliony let. Pokud k tomu jednou dojde, vnitrozemní státy jako Uganda či Zambie by měly přístup k vodě. V roce 2005 byla totiž objevena v etiopských pouštích obrovská trhlina dlouhá přes 56 kilometrů. Podle economictimes.indiatimes.com vznikla kvůli postupnému vzdalování tří tektonických desek – africké núbijské, africké somálské a arabské.

Stejné tektonické posuny nastaly i při vytváření Rudého moře a Adenského zálivu. „Toto je jediné místo na Zemi, kde můžete studovat, jak se z kontinentální trhliny stane oceánská trhlina,“ uvedl doktorand na univerzitě v Leedsu Christopher Moore. Sledování trhliny ukázalo, že tektonické desky se neustále pohybují – každá ale jinou rychlostí. Arabská deska se vzdaluje přibližně o 2,5 cm za rok od africké.


Jak získáváme více a více měření z GPS, můžeme získat mnohem lepší představu o tom, co se děje,“ uvedl mořský geofyzik na Kalifornské univerzitě Ken Macdonald. Pokud dojde k rozdělení kontinentu, bude to podle foxnews.com trvat 5 až 10 milionů let. Adenský záliv spolu s Rudým mořem by zaplavil etiopskou oblast Afar, kde by vznikl nový oceán, zároveň by se tato východní část Afriky stala novým kontinentem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze