Vědci vyrobili brýle virtuální reality pro myši. Důvod vás překvapí

Vědci vyrobili brýle virtuální reality pro myši. Důvod vás překvapí
Fotografie: Joshua J. Cotten, unsplash.com
  • Zobrazovací jednotka je větší než myš
  • Pomáhá sledovat reakce myši při obraně před predátory

Virtuální realita pro lidi není nic nového, o této myšlence se uvažuje už několik desetiletí. Jako první každého samozřejmě napadne, že by to bylo skvělé pro zábavu a ještě hlubší ponoření se do počítačových her. Vedle toho se však uvažuje i v nasazení pro vzdělávání a dokonce i lékařských nebo psychologických oborech.

A samozřejmě se vše nejdříve zkouší na zvířatech, konkrétně na myších. V minulosti se to provádělo tak, že pokusná zvířata byla obklopeny plochými displeji, což je přístup, který má pro simulaci realistického prostředí zjevná omezení. Nyní tým z Northwestern University ve snaze vytvořit více pohlcující zážitek vyvinul malé brýle pro virtuální realitu, které se vejdou na obličej myši a na většinu jejího těla. To jim poprvé umožnilo simulovat hrozby nad hlavou a po celou dobu mapovat mozkovou aktivitu myší.

Systém nazvaný Miniature Rodent Stereo Illumination VR (iMRSIV) se nepřipevňuje na hlavu myši jako náhlavní souprava VR pro lidi. Místo toho jsou brýle umístěny v přední části běžeckého pásu a obklopují celé zorné pole myši, která běží na místě. „Navrhli jsme a vyrobili vlastní držák pro brýle,“ řekl John Issa, spoluautor studie. Optický displej, tedy obrazovky a čočky, obepínají celou myš.

Miniature Rodent Stereo Illumination VR

Podle výzkumníků se při testech ukázalo, že myši se s novým prostředím VR sžily rychleji než s předchozími nastaveními. Aby tým znovu vytvořil přítomnost hrozeb nad hlavou, jako jsou lovící ptáci, promítal na vrcholky displejů rozšiřující se tmavé skvrny. Způsob, jakým reagují na takové hrozby, není podle výzkumu naučené chování, je to vtištěné chování.

Pomocí této metody mohli vědci zaznamenávat jak vnější fyzické reakce myší, jako je ztuhnutí na místě nebo zrychlení, tak jejich nervovou aktivitu. V budoucnu mohou tento scénář obrátit a nechat myši hrát roli predátorů, aby zjistili, co se děje při lovu hmyzu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze