Co je to histaminová intolerance a jaké jsou její příznaky?

Co je to histaminová intolerance a jaké jsou její příznaky?
Fotografie: unsplash.com
  • Histamin do těla přijímáme z potravin, ale tělo jej také dokáže produkovat
  • Správnou hladinu udržuje enzym DAO, který při jeho nedostatku může vyvolat intoleranci
  • Při potvrzení diagnózy je potřeba dodržovat dietu s nízkým obsahem histaminu

Nesnášenlivost na nejrůznější potraviny je stále větším tématem u dospělých i dětí. Znáte ale pojem histaminová intolerance? V těle nám histamin zastává podle healthline.com hned několik funkcí – předává informace mozku, spouští uvolňování žaludeční kyseliny a uvolňuje se při alergické reakci či po zranění, kdy je součástí přirozené imunitní odpovědi. Pokud jsou hladiny histaminu v těle příliš vysoké, může to ovlivnit normální tělesné funkce.

Kde se histamin bere?

Histamin si tělo produkuje samo a můžeme jej také přijímat z potravin. Podle allergyuk.org je za jeho správnou hladinu zodpovědný enzym diaminoxidáza (DAO), který se tvoří v trávicím traktu a ledvinách. Pokud je tohoto enzymu v těle nedostatek, není schopen odbourat histamin, a tím následně může vzniknout histaminová intolerance. Důvodů, proč intolerance vznikne, je opravdu mnoho. Mezi hlavní ale patří léky, které blokují funkci nebo produkci DAO, gastrointestinální poruchy a potraviny bohaté na histamin.

Příznaky histaminové intolerance

Histamin je běžně spojován s klasickými alergiemi na pyl či prach. Ačkoliv se v tomto případě nejedná o klasickou alergii, příznaky mohou být v mnoha případech podobné. Pokud se v níže uvedených příznacích najdete, zvažte návštěvu lékaře, který případně určí správnou diagnózu. Příznaky mohou být:

  • bolest hlavy, migréna
  • otoky nosní sliznice (zacpaný nos)
  • únava
  • kopřivka, vyrážka
  • nevolnost, zvracení
  • zažívací problémy (křeče v břiše, nadýmání, průjem)
  • nepravidelný srdeční tep
  • vysoký krevní tlak
  • nechutenství, zvracení

Léčba

Léčbu samozřejmě vždy musí individuálně určit lékař pro každého pacienta. Všeobecně se však histaminová intolerance řeší dietou, která má nízký obsah histaminu, případně mohou být nasazena antihistaminika. Ze stravy jej prakticky vyřadit nelze, je ale potřeba se soustředit na stravu, která jej obsahuje vyšší množství, i na potraviny, jež podporují jeho tvorbu v těle. Těchto jídel je celá řada a v případě, že vám bude dieta naordinována, dostanete seznam povolených a zakázaných potravin společně s dalšími radami.


Pokud vás zajímá, které potraviny obsahují vysoké množství histaminu, jsou to kvašené nápoje, fermentované potraviny, mléčné výrobky, hotová a průmyslově zpracovaná jídla, káva, kakao, tvrdé sýry, uzená masa a další. Potraviny, které podporují tvorbu histaminu v těle jsou alkohol, banány, rajčata, čokoláda, citrusové plody, ořechy a další. A potraviny, které blokují produkci DAO jsou alkohol, černý a zelený čaj a energetické nápoje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze