Evropou se šíří epidemie obezity

Evropou se šíří epidemie obezity
Fotografie: unsplash.com
  • Obezita způsobuje 200 tisíc případů rakoviny a 1,2 milionu úmrtí ročně
  • Obezitou nebo nadváhou trpí 59 % dospělých a téměř třetina dětí školního věku
  • Obézní lidé byli také více zasažení pandemií koronaviru

Podle poslední zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) míra obezity v Evropě dosáhla epidemických rozměrů. Obezita způsobuje 200 tisíc případů rakoviny a 1,2 milionu úmrtí ročně. Po celé Evropě trpí nadváhou či obezitou 59 % dospělých a téměř třetina dětí školního věku.

„V Evropě dochází ke stálému nárůstu prevalence nadváhy a obezity. Žádný členský stát není na cestě k dosažení cíle zastavit nárůst obezity do roku 2025,“ uvádí zpráva WHO. Obezita je spojena s řadou dalších onemocnění, včetně muskuloskeletálních poruch (poškození nebo onemocnění kloubů a tkání), cukrovky druhého typu, srdečních chorob a nejméně 13 typů rakoviny.


„V celé Evropě je obezita pravděpodobně přímo zodpovědná za nejméně 200 tisíc nových případů rakoviny ročně. Předpokládá se, že se toto číslo v nadcházejících desetiletích poroste. V některých zemích obezita předstihne kouření a stane se hlavním rizikovým faktorem rakoviny,“ píší odborníci WHO ve zprávě, kterou cituje theguardian.com.

Obezita je stav, kdy si tělo ukládá nadměrné množství tuku. K posouzení tělesné váhy se používá index tělesné hmotnosti (BMI). Podle výpočtu BMI zjistíte, zda je vaše váha v normě, máte nadváhu či jste dokonce obézní. Pokud je výpočet BMI mezi 25 až 29,9, pak je to vyhodnoceno jako nadváha. Když je BMI vyšší než 30, trpíte obezitou. V Evropě žije s obezitou více žen (24 %) než mužů (22 %).


Podle WHO byli obézní lidé také více zasažení pandemií koronaviru. Došlo k větší spotřebě potravin a ke snížení fyzických aktivit, které budou mít trvalé následky na zdraví lidí po mnoho let.

Podle ředitele evropské pobočky WHO Hanse Kluga je zvrácení epidemie obezity v Evropě stále možné. „Investováním do oblasti veřejného zdraví a rozvíjením silných a odolných zdravotních systémů můžeme změnit trajektorii obezity v regionu,“ uvedl ředitel evropské pobočky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze