Víno pěstované v kráteru po dopadu meteoritu? Najdete ho v jižní Francii

Víno pěstované v kráteru po dopadu meteoritu? Najdete ho v jižní Francii
Fotografie: Frank Brenker, Goethova univerzita ve Frankfurtu
  • Dle předchozího vědeckého výzkumu se o impaktní kráter nejednalo
  • Vinici navštívil o dovolené kosmochemik, který odebral vzorky z půdy a později provedl kompletní výzkum
  • V místě byly nalezeny důkazy o dopadu meteoritu, jako jsou kuličky oxidu železa či narušení magnetického pole

Vědci z Goethovy univerzity ve Frankfurtu potvrdili dopad kráteru v jižní Francii ve vinařství pojmenovaném Domaine du Météore. Vyvrátili tak předchozí vědecké hodnocení, které tvrdilo opak. Kráter o šířce 200 metrů tak na základě tohoto nebyl nikdy podrobně geologicky prozkoumán. Vinařství se tak nyní odkazuje na to, že své víno pěstuje v kráteru, kam přibližně před 10 000 lety dopadl meteorit.

K potvrzení přispěla náhoda

Již dříve se zdála struktura vinice lidem zvláštní a měli za to, že se jedná o impaktní kráter. To však podle pozorování vyloučil v roce 1964 specialista na impaktní krátery Carlyle Beals, a to na základě toho, že kráter neměl žádný zvýšený okraj a nebyl nalezen žádný důkaz o magnetické anomálii. Po tomto tvrzení zájem vědců o zkoumání místa značně opadl. Jen náhoda přispěla k tomu, že byl nakonec kráter potvrzen. Kosmochemik profesor Frank Brenker, který výzkum vedl, během své dovolené navštívil právě vinařství Domaine a z kráteru odebral několik vzorků. Jelikož vykazovaly známky nárazu, o rok později se vrátil i se svým týmem, aby se teorie potvrdila, nebo vyvrátila.


Impaktní krátery po dopadech meteoritů, které by byly dodnes vidět, jsou spíše vzácné. Většina těchto pozůstatků po dopadech zmizela díky vodě a posunům půdy. Earth Impact Database uvádí pouze 190 meteoritových kráterů po celém světě a k nim by se měl nyní nově potvrzený přidat.

Vinice se nachází v kulaté prohlubni, v hloubce asi 30 metrů. „Krátery se mohly vytvořit mnoha způsoby a krátery od meteoritů jsou opravdu velmi vzácné. Různé další interpretace toho, jak mohla tato prohlubeň vzniknout, mě však z geologického hlediska nepřesvědčily,“ uvedl profesor Brenker. Ve vzorcích byly objeveny známky po dopadu meteoritu a stejně tak zemské magnetické pole je v kráteru menší než v jeho okolí, což je pro místa po dopadech typické.

Kromě toho jako důkaz našli vědci i kuličky oxidu železa o průměru až 1 mm. Tyto kuličky byly nalezeny i v jiných impaktních kráterech. „Takové mikrokuličky vznikají buď otěrem meteoritu v atmosféře, nebo pouze při dopadu, kdy se velká část železného meteoritu roztaví a poté reaguje se vzdušným kyslíkem,“ uvedl Brenker. Jelikož byl na místě nalezený i nikl, vědci se domnívají, že šlo o železo-niklový meteorit. Detekovány byly i mikrodiamanty, které vznikly vysokým tlakem při dopadu meteoritu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze