Virgin Galactic dnes vynese do vesmíru čtyři soukromé astronauty

Virgin Galactic dnes vynese do vesmíru čtyři soukromé astronauty
Fotografie: Virgin Galactic
  • Letadlo odstartuje z kosmodromu v Novém Mexiku dnes v 18:00
  • Jména cestujících nebyla zveřejněna, pouze odkud pocházejí
  • Posádka zažije několik minut beztíže a může vidět i zakřivení Země

Dnes v 18:00 středoevropského času je naplánován další let společnosti Virgin Galactic. V pořadí již šestý let do vesmíru se čtyřmi soukromými astronauty bude zároveň prvním, kdy jedno místo nebude obsazeno instruktorem astronautů. Doposud byl u každého vždy přítomen, což ale znamenalo pro společnost peněžní ztrátu za jedno sedadlo.

Náš první rok komerčních služeb prokázal schopnost našeho systému kosmických letů pravidelně poskytovat našim astronautům bezpečnou a bezkonkurenční zákaznickou zkušenost a vytvořil nové rekordy doby obratu pro opakovaně použitelné systémy pro lety do vesmíru. Jsme nadšeni, že začneme rok 2024 tím, že vyneseme do vesmíru čtyři nové astronauty Virgin Galactic,uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Virgin Galactic Michael Colglazier.

Společnost nezveřejnila jména cestujících, pouze uvedla odkud pocházejí. Na okraj vesmíru se tak podívají budoucí astronauti z Kalifornie v USA, Rakouska, Texasu v USA a poslední cestující pak pochází z Ukrajiny a Kalifornie v USA. Tuto čtveřici do vesmíru dopraví vesmírné letadlo VSS Unity, které budou pilotovat CJ Sturckow a Nicola Pecile a nosné letadlo EVE budou pilotovat Michael Masucci a Dan Alix.


Virgin Galactic neuvedl, zda bude dnešní let vysílat živě, ale vzhledem k tomu, že nebyla uvedena ani jména, pravděpodobně jej neuvidíme. Cestující poletí z kosmodromu v Novém Mexiku. Jakmile se letadlo dostane do výšky přibližně 15 000 metrů, vypustí vesmírné letadlo, které zažehne svůj raketový motor a bude stoupat do suborbitálního prostoru. V těchto místech zažije posádka několik minut stavu beztíže a mohou zde vidět i zakřivení Země. Následně pak postupně budou klesat zpět na zem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze