Virgin Galactic dnes zahájí svůj pátý komerční let do vesmíru

Virgin Galactic dnes zahájí svůj pátý komerční let do vesmíru
Fotografie: Virgin Galactic
  • Společnost nebude vysílat start online
  • Trojici pasažérů doplní instruktor astronautů Colin Bennett
  • Nosné letadlo vynese kosmické letadlo VSS Unity na okraj vesmíru, kde cestující zažijí několik minut beztíže

Společnost miliardáře Richarda Bransona dnes vynese na okraj vesmíru další vesmírné turisty. Virgin Galactic poletí do vesmíru v rámci komerční mise již popáté, ačkoliv tento let bude teprve druhou výzkumnou misí. Posádku totiž tvoří vědci, kteří po dobu letu budou provádět několik experimentů. Mise ponese tři cestující, ale Virgin Galactic zveřejnil jména pouze dvou, jelikož třetí pasažér chce zůstat v anonymitě. I z toho důvodu nebude společnost vysílat start živě.

Virgin Galactic již dříve v popisu mise uvedla, že posádku bude tvořit Alan Stern, který pracoval jako hlavní řešitel mise New Horizon a Kellie Gerardi, která je specialistkou na užitečná zatížení v Mezinárodním institutu pro astronautické vědy. Dvojice bude mít na sobě po celou dobu letu připevněny přístroje, které jim budou měřit životní funkce, aby se dozvěděli více o tom, jak lidské tělo reaguje při startu, během letu i v mikrogravitaci.

Nosné letadlo bude pilotovat Jameel Janjua a Andy Edgell. Vesmírné letadlo VSS Unitty budou pilotovat Mike Masucci jako velitel a Kelly Latimer jako pilot. Trojici cestujících doplní instruktor astronautů Colin Bennett, který je celou dobu na vesmírný let připravoval. Instruktoři byli doposud u každého komerčního letu, jelikož hodnotili výcvik za letu. Následující let by se ale měl již odehrát bez instruktora, aby bylo uvolněno sedadlo pro čtvrtého platícího zákazníka.


Lety probíhají vždy stejně. Nosné letadlo Eve vzlétne z kosmodromu America v Novém Mexiku a pod křídlem ponese VSS Unity. Jakmile se letadlo dostane do výšky 15 000 metrů, vypustí kosmické letadlo, které zažehne svůj jediný motor a bude pokračovat až na okraj vesmíru. Cestující zažijí několik minut beztíže a poté se začnou pomalu vracet zpět na zem. Tento let bude pro Virgin Galactic v tomto roce posledním. Po provedení rutinních kontrol vozidel plánuje obnovit lety do vesmíru v lednu příštího roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze