Virgin Galactic o víkendu naposledy vzlétl s vesmírným letadlem Unity

Virgin Galactic o víkendu naposledy vzlétl s vesmírným letadlem Unity
Fotografie: Virgin Galactic
  • Letadlo vzlétlo z kosmodromu America v Novém Mexiku
  • Do vesmíru vyneslo čtyři cestující a dva piloty
  • Společnost nyní vesmírné letadlo uzemnila a pracuje na novém modelu Delta

Virgin Galactic v sobotu 8. června podnikl misi Galactic 07, při které vynesl do vesmíru čtyři vesmírné turisty. Jednalo se o druhý let v letošním roce a celkově dvanáctý. Letu se kromě tří platících zákazníků zúčastnil i turecký astronaut Tuva Atasevera, kterému let zaplatila společnost Axiom Space. Ten během letu provedl několik experimentů zaměřených na mozkovou aktivitu a testování inzulinových per v mikrogravitaci.

Závazek společnosti Axiom Space umožnit přístup do vesmíru a poskytnout příležitosti pro vědecké objevy mimo Zemi úzce souvisí s posláním společnosti Virgin Galactic. Jsme velmi nadšení z tohoto nadcházejícího letu Galactic 07,“ uvedl dle popisu mise zaměstnanec Axiom Space Tejpaul Bhatia.

Jména cestujících byla zveřejněna až po přistání letadla. Byli jimi Andy Sadhwani, který pracuje pro SpaceX, realitní developer Irving Pergament a italský investiční manažer Giorgio Manenti. Nosné letadlo VMS Eve odstartovalo v sobotu dopoledne místního času z kosmodromu America v Novém Mexiku. Letadlo se po hodině dostalo do výšky více než 13,5 kilometru, kde vypustilo vesmírné letadlo VSS Unity. To zažehlo svůj raketový motor a vystoupalo do výšky 87,5 km. V této výšce si astronauti mohli užít stav beztíže a přitom pozorovat zakřivení Země.


Na hranici vesmíru se vždy podívají i piloti VSS Unity, jimiž pro tentokrát byli velitel letu Nicola Pecile a pilot Jameel Janjua. Tento let byl ale pro kosmické letadlo posledním. Společnost chce tento starší model nahradit novějším typem Delta, který bude schopen snížit náklady a zároveň zvýšit kadenci letů. Kosmické letadlo by mělo vypadat stejně jako Unity – rozdíl bude ve vybavení. Letové testy by měly být podle spacenews.com zahájeny na konci příštího roku a komerční provoz by pak měl začít v roce 2026.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze