Virgin Galactic podnikne další soukromý let do vesmíru 6. října

Virgin Galactic podnikne další soukromý let do vesmíru 6. října
Fotografie: Virgin Galactic
  • Do vesmíru poletí tři platící zákazníci a jejich instruktorka Beth Moses
  • Společnost nemá v plánu start vysílat živě
  • Namira Salim se stane první Pákistánkou, která se podívá do vesmíru

Soukromá společnost Richarda Bransona Virgin Galactic, má naplánovaný další komerční let s platícími zákazníky. Mise Galactic 04 vynese 6. října do vesmíru tříčlennou posádku, kterou bude doprovázet instruktorka astronautů Beth Moses. Původně byl start naplánován na 5. října, ale společnost na sociální síti X uvedla, že misi o den posunula kvůli dokončení příprav a kontroly vozidla. Kdo tedy tentokrát poletí do vesmíru?

Namira Salim


Podnikatelka a zakladatelka neziskové organizace Space Trust, která se zasazuje o využití vesmírného sektoru pro dosažení míru na Zemi. „Space Trust zapojuje světové vůdce, OSN a globální vesmírný průmysl prostřednictvím obhajoby na vysoké úrovni, aby využili vesmír jako udržitelný nástroj pro vytváření míru na Zemi,“ uvádí Namira Salim na svých webových stránkách.

Salim byla oznámena jako jedna z prvních zákazníků Virgin Galactic – letenku si koupila podle space.com již v roce 2006, kdy její cena byla 200 tisíc dolarů (4,7 milionu korun). Aktuálně stojí více jak dvojnásobek. Při misi se stane první Pákistánkou, která dosáhne vesmíru.

Trevor Beattie


Britský marketingový manažer si stejně jako Salim zakoupil letenku podle space.com již v roce 2006. Na sociální síť X již delší dobu umisťuje příspěvky s upomínkovými předměty, které si na svůj let vezme. Do vesmíru se s ním podívá například fotografie Jurije Gagarina, kterou vlastnoručně podepsal, nebo šek na 2,23 dolarů složený do papírového letadla a podepsaný Orvillem Wrightem.


Ron Rosano


Americký pedagog v oblasti vesmíru a astronomie, který si kromě Virgin Galactic zakoupil letenky i u Blue Origin. Na svých webových stránkách také uvádí, že sleduje veškeré suborbitální lety lidí od prvního amerického kosmického letu v roce 1961.

Společně s trojicí se do vesmíru již po několikáté vydá Beth Moses, která pro Virgin Galactic pracuje jako hlavní instruktorka astronautů a piloti vesmírného letadla VSS Unity Kelly Latimer a CJ Sturckow. Nosné letadlo Eve budou pilotovat Nicola Pecile a Jameel Janjua. Virgin Galactic zatím neuvedl přesné datum startu, ale stejně jako předchozí let jej nebude vysílat živě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze