Virgin Galactic zveřejnil datum i jména cestujících dalšího vesmírného letu

Virgin Galactic zveřejnil datum i jména cestujících dalšího vesmírného letu
Fotografie: Virgin Galactic
  • Bude se jednat o pátý komerční let do vesmíru, kterého se zúčastní vědci
  • Start je naplánován na 2. listopadu
  • Společnost uvedla jména dvou členů posádky, třetí zůstal v anonymitě

Virgin Galactic se drží svého plánu a každý měsíc odstartuje komerční vesmírnou misi s platící posádkou. Mise pojmenovaná Galactic 05 je naplánována na 2. listopad a let bude probíhat stejně jako předchozí – nosné letadlo Eve vyletí do výšky 15 000 m, kde vypustí vesmírné letadlo VSS Unity. To zapálí svůj motor a bude pokračovat až na okraj vesmíru, kde posádka zažije několik minut beztíže a následně se vrátí zpět na Zemi.

A kdo jsou cestující? Tentokrát Virgin Galactic zveřejnil pouze dvě jména a třetí cestující zůstane v anonymitě. Prvním je Dr. Alan Stern – planetární vědec, který byl hlavním řešitelem NASA pro misi New Horizon Pluto. Jako další se mise zúčastní Kellie Gerardi, která je specialistkou na užitečná zatížení a výzkumnice v oblasti bioastronautiky pro Mezinárodní institut pro astronautické vědy.

Jak jména napovídají, bude se jednat o vědeckou misi – během letu posádka provede několik testů. „Po letech, kdy jsem posílal stroje, aby prováděly výzkum mým jménem, jsem nadšený, že mohu uskutečnit tento první vesmírný let. To, co odlišuje tento let od ostatních a pravděpodobně představuje nový druh vesmírné aktivity, je to, že více než cokoli jiného budu trénovat – ve vesmíru – pro budoucí vesmírné experimenty, které budu provádět s finanční podporou NASA,“ uvedl Dr. Stern. Gerardi s sebou ponese tři užitečná zatížení a podle popisu mise budou dvě určena na hodnocení zdravotnické technologie v mikrogravitaci.


Jak je zvykem, vesmíru nedosáhne jenom posádka, ale i instruktor astronautů. Tentokrát poletí Colin Bennet, který byl měl zároveň dokončit hodnocení výcviku instruktorů astronautů a následně by mělo být čtvrté sedadlo uvolněno pro dalšího platícího zákazníka. VSS unity budou pilotovat Mike Masucci a Kelly Latimer a do nosného letadla usednou Jameel Janjua a Andy Edgel.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze