Kdo poletí s Virgin Galactic do vesmíru?

Kdo poletí s Virgin Galactic do vesmíru?
Fotografie: Virgin Galactic
  • Let je naplánován na 2. listopad z kosmodromu America v Novém Mexiku
  • Cestujícími jsou tentokrát vědci, kteří budou provádět za letu experimenty
  • Pro Virgin Galactic je tento let posledním v roce

Letošní poslední let do vesmíru plánuje Virgin Galactic na 2. listopad, kdy z kosmodromu America v Novém Mexiku vzlétne nosné letadlo VMS Eve a pod křídlem ponese vesmírné letadlo VSS Unity, ve kterém budou tři cestující, instruktor astronautů a dva piloti. Jde o pátou komerční misi do vesmíru, ale tentokrát poletí vědci, kteří s sebou vynesou i několik experimentů, které budou ve stavu beztíže testovat. Kdo tedy poletí tentokrát?

Alan Stern

Planetární vědec, který byl hlavním výzkumníkem mise New Horizon, která v roce 2015 proletěla kolem Pluta. Aktuálně zkoumá Kuiperův pás, který se nachází za Neptunem. Podle popisu mise pracuje jako přidružený viceprezident ve vesmírném sektoru Southwest Research institute (SwRI) a současně je také v programu NASA Flight Opportunities, jehož cílem je vylepšit technologie kosmických letů.

Stern poletí do vesmíru poprvé, ale podle space.com má nespočet cestovatelských zkušeností. Vydal se na jižní pól, má za sebou několik letů ve vysokých nadmořských výškách, a dokonce se vydal i k vraku Titaniku. To vše podnikal v rámci vědeckých experimentů a nebude tomu jinak ani při tomto letu, kdy si s sebou do vesmíru vezme biomedicínský postroj, který bude měřit jeho životní funkce.

Kellie Gerardi

Pracuje jako vedoucí operací misí pro společnost Palantir Technologies a je specialistkou na užitečná zatížení v Mezinárodním institutu pro astronautické vědy (IIAS). I pro ni bude tento let do vesmíru představovat provádění pokusů v rámci vědy. Po dobu cesty na okraj vesmíru bude mít na sobě kontinuální glukometr, který bude po celou dobu sledovat glykemické hodnoty. Kromě toho bude mít na sobě připevněn přístroj Astroskin, který bude sledovat životní funkce.

Poslední platící zákazník nebyl společností zveřejněn. V popisu mise jen uvedla, že se jedná o soukromého astronauta, který má francouzsko-italskou národnost. Posledním členem posádky bude Colin Bennett, který pracuje pro Virgin Galactic jako instruktor astronautů a připravoval tuto trojici na let do vesmíru. Zároveň by tento let měl být poslední, kdy se do vesmíru společně s cestujícími vydá i instruktor. Příští let chce společnost již všechna čtyři sedadla obsadit platícími zákazníky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze