Starship to dokázala! Největší a nejsilnější raketa dokončila zkušební let

Starship to dokázala! Největší a nejsilnější raketa dokončila zkušební let
Fotografie: SpaceX
  • Raketa odstartovala z kosmodromu Starbase ve 14:50 SELČ
  • Super Heavy po startu vypadl jeden motor z celkových 33
  • Starship přistála do Indického oceánu i přes poškození při průletu atmosférou

Dnes ve 14:50 středoevropského času odstartovala největší a nejsilnější raketa Starship z kosmodromu Starbase v Texasu. V pořadí již čtvrtý testovací let dopadl úspěšně a nosné raketě i hornímu stupni Starship se podařilo přistát zpět na Zemi dle plánu v oceánu. Pro SpaceX to tak znamená obrovský posun v testovacích letech, jelikož předchozí starty vždy vedly ke zničení celé rakety. Dnešní let bylo možné sledovat prakticky po celou dobu díky satelitům Starlink, které až na kratší výpadek byly s lodí ve spojení po celou dobu letu.

Po startu bylo zjištěno, že jeden motor vypadl, což ale neznamenalo žádný problém, jelikož raketa je schopna dosáhnout potřebné rychlosti i v případě vypadnutí až tří motorů Raptor. Těsně před třetí minutou po startu se oddělila nosná raketa Super Heavy a pomocí roštových kormidel se začala pomalu otáčet a těsně před dopadem do oceánu sepnula část svých motorů pro zpomalení, aby přistála 7 minut a 40 sekund po startu zpět do oceánu. Při návratu se Super Heavy pokusila o přistání na virtuální přistávací rampě. Tedy přistávací rampa v oceánu fyzicky nebyla, ale nosná raketa dostala instrukce, kde přesně má přistát.

Raketa Starship se dostala na transatmosférickou dráhu, která je o něco níže než oběžná dráha Země. Z tohoto místa je jistota, že se raketa vrátí zpět do atmosféry bez potřeby větších manévrů. Pokud by raketa vystoupala až na oběžnou dráhu a došlo by k anomálii, mohla by kroužit kolem Země dny i týdny, než by znovu vstoupila do atmosféry. Starship dosáhla výšky něco málo přes 200 kilometrů a následně začala klesat. 47 minut po startu vstoupila do atmosféry, kde během průletu došlo k poškození. I přesto se ale podařilo provést přistávací zážeh a raketa přistála vertikálně na vodě hodinu a necelých šest minut po startu.


V dnešním letu se SpaceX nepokusil o znovupoužití prototypu rakety. Super Heavy i Starship tak skončí na dně oceánu. Při dnešní zkoušce bylo primárním cílem demonstrovat přistání na moři Super Heavy a bezpečný průlet atmosférou Starship a její následný dopad do Indického oceánu. To se také podařilo, a tak se dá očekávat, že další lety se budou soustředit již na znovupoužitelnost a zachycení nosné rakety.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze