Víte, co je to trypofobie? Možná jí trpíte i vy

Víte, co je to trypofobie? Možná jí trpíte i vy
Fotografie: unsplash.com
  • Jedná se o strach či úzkost z malých shluků děr
  • Spouštěčem může být nakrájený chleba, sprchová hlavice, korál, bubliny a další věci obsahující malé díry
  • Trypofobie se léčí za pomoci terapie, případně i léků

Slyšeli jste někdy pojem trypofobie? Toto slovo není příliš rozšířené, ale je možné, že se v projevech této fobie uvidíte. Trypofobie je iracionální strach nebo odpor ke shluku malých děr či otvorů. Nemusí se tak jednat vyloženě o strach, ale lidé mohou být při pohledu na takové věci znechuceni, cítí se nekomfortně, případně zažívají silnou úzkost. Toho je využíváno i například ve filmech, kdy mají některé hororové postavy (např. Freddy Kreuger, Jason Vorhees) trypofobní vzory na kůži. Nemoc kůže totiž vyvolává v lidech podle zveřejněného článku právě tuto úzkost.

Co je spouštěčem?

Podle studie provedené v roce 2017 si výzkumníci nejsou zcela jisti, co přesně úzkost se shluku malých děr způsobuje, pravděpodobně za to může ale evoluce. Mozek nám říká, že shluk malých otvorů může vést k nebezpečí. Kromě toho nám díry mohou připomínat oči pavouka, kůži hada, či kožní vyrážku. Poprvé byla tato fobie podle clevelandclinic.org pojmenovaná v roce 2005.

Trypofobie může u lidí vypuknout kdykoliv, rizikový faktor je pak podle francouzské studie prodělané trauma. Náchylnější jsou také lidé s depresemi, obsedantně kompulzivní poruchou či úzkostmi. Mezi běžné spouštěče patří krájený chleba, sprchová hlavice, jizvy či šupiny na kůži, zvířecí potisky, korály, bubliny, cesta poskládaná z menších kamenů a další.

Dírkovaná fasáda domu - možný spouštěč trypofobie

Existuje léčba?

Pokud se dostanete do stavu, kdy vás tato fobie ovlivňuje při každodenním životě, je potřeba strach a úzkost řešit. Psychiatr provede test na trypofobii velmi jednoduše – zobrazí dva typy obrázků. Na prvním pacient uvidí shluky malých děr a na druhém ne. Po prohlédnutí všech má pacient určit, jak dlouho se na jednotlivé obrázky díval. Pokud mu přijde, že se na snímky s malými otvory díval déle, lékař podle toho může potvrdit diagnózu. Léčba se následně řeší pomocí terapie. Pokud však pacient trpí úzkostmi či záchvaty paniky, mohou být předepisovány léky na potlačení těchto stavů.

Prevence

Podle health.com můžete trypofobii předejít tak, že se pokusíte o snížení stresu a úzkosti. Nejlepšími pomocníky vám v tomto případě budou meditace, cvičení, kvalitní spánek a provádění aktivit, které vás udělají šťastnějšími – ať už je to dívání se na film, čtení knížky, či vaření.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze