Víte, jaký jste fototyp?

Víte, jaký jste fototyp?
Fotografie: unsplash.com
  • Pro správnou péči o pleť je důležité znát svůj fototyp
  • Dermatologové rozlišují 6 fototypů
  • Pokud si nejste jisti, poradí vám dermatolog

V dnešní době je péče o pleť velmi důležitá pro mnoho lidí. Chceme vypadat dobře, a proto se snažíme najít ty správné produkty a postupy, které nám pomohou dosáhnout zdravé a krásné pokožky. Ale abychom mohli vybrat správné, je důležité znát svůj fototyp. Fototyp určuje, jak naše pleť reaguje na sluneční záření a jaká jsou rizika spojená s dlouhodobým vystavováním slunci.

Co je to fototyp?

Fototyp se obecně používá k popisu reakce kůže na sluneční záření. Existují různé klasifikace fototypů, ale nejznámější je tzv. Fitzpatrickova klasifikace. Tato klasifikace byla vyvinuta dermatologem Thomsem Fitzpatrickem v roce 1975 a rozděluje pokožku do šesti různých fototypů na základě genetických a fyziologických charakteristik. Podle České průmyslové zdravotní pojišťovny se v Evropě nejčastěji můžeme setkat převážně s prvními čtyřmi.

Rozdělení fototypů

  • Fototyp 1 – Tento fototyp je charakterizován velmi světlou pletí, často s pihami, modrýma očima a světlými vlasy. Lidé s tímto fototypem mají tendenci spálit se na slunci velmi rychle a obtížně opálit. Jejich pokožka je velmi citlivá na sluneční záření a jsou vystaveni vysokému riziku popálenin od slunce a následnému poškození kůže.
  • Fototyp 2 – Tento fototyp je typický pro lidi s jemnou pletí, blond nebo hnědými vlasy a světlejšíma očima. I když se mohou opalovat pomalu a získat mírné opálení, mají stále velké riziko popálení. Jejich pokožka je také citlivá na sluneční záření a vyžaduje velkou ochranu.
  • Fototyp 3 – Tento fototyp zahrnuje lidi s mírně tmavším tónem pleti, hnědými vlasy a tmavšíma očima. Lidé s tímto fototypem mají tendenci se mírně spálit, ale dokáží se lépe opalovat a získávat tmavší opálení. I když mají větší toleranci na sluneční záření než předchozí fototypy, stále potřebují chránit svou pokožku před nadměrným slunečním zářením.
  • Fototyp 4 – Tento fototyp zahrnuje lidi s tmavší pletí, tmavými vlasy a hnědýma očima. Lidé s tímto fototypem se snadno opálí a jen zřídka se spálí na slunci. Mají vyšší toleranci na sluneční záření, ale stále je důležité chránit jejich pokožku před dlouhodobým vystavováním slunci.
  • Fototyp 5 – Tento fototyp zahrnuje lidi s tmavší pletí, tmavými vlasy a očima. Lidé s tímto fototypem mají přirozeně tmavou pleť a získávají snadno a rychle tmavší opálení. Jejich pokožka je schopna tolerovat vysoké množství slunečního záření, ale stále potřebují dodržovat opatření k ochraně pokožky před sluncem.
  • Fototyp 6 – Tento fototyp zahrnuje lidi s velmi tmavou pletí a tmavými vlasy a očima. Lidé s tímto fototypem mají vysokou pigmentaci a jsou přirozeně rezistentní na sluneční záření. Jejich pokožka obsahuje velké množství melaninu, který je přirozeným ochranným pigmentem. I když mají vyšší toleranci na sluneční záření, je stále důležité dodržovat preventivní opatření pro ochranu pokožky.

Jak určit svůj fototyp?

Určení vlastního fototypu může být trochu obtížné, ale několik faktorů vám může pomoci. Zhodnoťte barvu své pleti, vlasů a očí, citlivost vaší pokožky na slunce a reakce na sluneční spálení. Pokud máte pocit, že si stále nejste jistí svým fototypem, neváhejte se poradit s dermatologem nebo odborníkem na péči o pleť.

Znalost svého fototypu je důležitá pro správnou péči o pleť a ochranu před slunečním zářením. Každý fototyp má své vlastní charakteristiky a vyžaduje individuální přístup. Bez ohledu na to, jaký fototyp jste, je důležité používat ochranné prostředky proti slunci, jako jsou opalovací krémy s dostatečným SPF, nošení klobouků a omezení vystavení slunečnímu záření, zejména ve dnech s vysokou intenzitou slunečního světla. Pamatujte, že prevence je vždy lepší než léčba, a pečujte o svou pleť s ohledem na svůj fototyp a jedinečné potřeby vaší pokožky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze