Čistíte si zuby po každém jídle a myslíte si, že děláte dobře?

Vyvracíme nejčastější mýty
Čistíte si zuby po každém jídle a myslíte si, že děláte dobře?
Fotografie: unsplash.com
  • Čistit zuby stačí dvakrát denně, alespoň po dobu dvou minut
  • V případě častějšího čištění může dojít k poškození skloviny nebo dásní
  • Pokud jste snědli cokoliv s kyselinami, je dobré s čištěním alespoň hodinu počkat

Čištění zubů patří ke každodenním rutinám. Starost o zuby je důležitá z mnoha hledisek. Pokud se o zuby nebudeme starat, návštěva zubaře nás bude stát nemalé peníze, a to nemluvíme o vizuální stránce. Mít svoje zuby do co nejvyššího věku se vždy vyplatí. I když jsou dnes módní takzvané fazety, které zaručí hollywoodský úsměv, postupem času dotyční zjistí, že je s nimi více starostí než s vlastními zuby. Jak často ale zuby čistit, abychom je udržovali čisté a zároveň je zbytečně nenamáhali?

Dvakrát denně stačí

Zuby si vyčistěte každé ráno a večer, než jdete spát. Čištěním odstraníte plak a zbytky jídla ze zubů. Pokud si zuby nečistíte pravidelně, z plaku se postupem času stane zubní kámen, který následně brání v kvalitním vyčištění. Navíc plak i zubní kámen narušuje dásně, což vede k zánětu a případně i k rozvoji parodontózy. Čištění dutiny ústní ale dvakrát denně stačí. V případě, že byste si čistili zuby vícekrát denně, můžete si narušit sklovinu i dásně. Vaše snaha o zdravé zuby by pak mohla mít opačný účinek.

Ať už máte klasický nebo elektrický kartáček, čištění pouze ním nestačí. Po klasickém vyčištění je ještě potřeba zuby dočistit jednosvazkovým kartáčkem, mezizubním kartáčkem a případně i zubní nití. Právě mezi zuby se drží nejvíce nečistot, které mohou vést ke vzniku mezizubnímu kazu.

Zubní kartáčky

Podle Národního zdravotnického informačního portálu (NZIP) je důležité, abyste si zuby čistili alespoň dvě minuty při každém čištění. Vybírejte také pečlivě kartáček, který používáte. Pokud máte ruční kartáček, poraďte se o nejlepším tvaru i tvrdosti s vaším zubním lékařem. Elektrické kartáčky mají většinou pevně daný tvar, ale většina výrobců už také nabízí měkčí štětiny.

Kdy s čištěním počkat?

Podle mayoclinic.org není dobré čistit zuby hned po jídle nebo pití, jenž obsahují kyseliny. Klasicky jsou to kolové nápoje, citrusy, nebo kyselé bonbóny. Kyselina může narušit sklovinu a kartáčkem si ji můžete poškodit, případně i odstranit. V těchto případech je dobré alespoň hodinu počkat, než si zuby vyčistíte.

I zubní pasta je důležitá

Na trhu je opravdu nepřeberné množství zubních past v různých cenových relacích. Samozřejmě je lepší vyčistit si zuby jakoukoliv pastou než vůbec, ale i zubní pasta vám pomůže předcházet zubnímu kazu. Existují i takové, které se používají je jednou za čas, ale pomáhají ochránit zubní sklovinu. Vybírejte proto nejlépe zubní pasty, které obsahují fluoridy. Pokud si nejste úplně jisti, která je pro vás nejvhodnější, zeptejte se svého zubaře, ten totiž nejlépe ví, jaká pasta vzhledem ke stavu vašeho chrupu, bude nejlepší.

Jak je to s čištěním u dětí?

U dětí je čištění zubů nesmírně důležité. I kdy mají mléčné zuby, návyky, které se naučí v dětství, si přenesou do dospělého života. Čistit zuby je potřeba od chvíle, kdy se začnou prořezávat. Zde tedy hrají důležitou roli rodiče, kteří děti následně naučí zuby čistit. Podle NZIP jsou mléčné zuby více náchylné ke kazivosti, jelikož nemají plně vyvinutou sklovinu a je vhodné je čistit kartáčkem i pastou, která je určená dětem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze