Zítra nastane penumbrální zatmění Měsíce

Zítra nastane penumbrální zatmění Měsíce
Fotografie: unsplash.com
  • Jedná se o nejméně viditelné zatmění, kdy Měsíc vstoupí do polostínu Země
  • Pozorovat jej mohou obyvatelé z východní Evropy, v Česku viditelné nebude

Je to nedávno, co mohli obyvatelé jižní Indonésie, Mikronésie a západní Austrálie pozorovat hybridní zatmění Slunce a zítra přijde na řadu zatmění Měsíce. Bohužel ale opět z České republiky nebude pozorovatelné. Tentokrát nás však mine jen o kousek, jelikož jej bude moci sledovat celá východní Evropa. Jedná se o takzvané penumbrální zatmění, které bude pozorovatelné v noci z 5. na 6. května i na Středním východě, v Africe, Austrálii, na Novém Zélandu a Antarktidě.

Co je to penumbrální zatmění?

Jedná se o polostínové zatmění Měsíce, které nastane ve chvíli, kdy Měsíc prochází zemským polostínem. Nejedná se tedy o částečné nebo úplné zatmění, kdy zřetelně není viditelný kus nebo celý kotouč Měsíce. V tomto případě se podle earthsky.org jedná o méně viditelný jev, který spíše na Měsíc hází stín. Jedná se o nejjemnější zatmění, kterého si většinou lidé ani nevšimnou.


Zatmění začne v Severní Americe, kde však bude tou dobu před polednem, a tudíž jej nebude možné sledovat. Nejvíce pozorovatelné bude 5. května v 19:22 SELČ, kdy bude Měsíc téměř celý v polostínu Země – na 96,4 %. U nás bude pozorovatelné úplné zatmění Měsíce až 7. září 2025. Dříve se, a to ani částečného, nedočkáme.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze