Vybíráme nejlepší čističky vzduchu bez ohledu na cenu

Vybíráme nejlepší čističky vzduchu bez ohledu na cenu
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • Ve výběru se zaměříme na nejzajímavější čističky vzduchu bez ohledu na cenu
  • Ve výběru nalezneme zástupce značky Electrolux, Dyson a Philips

Dostáváme se do cenových výšin, kde se výrobci již tolik nesoustředí na pokrytí obrovských prostor, ale snaží se přinášet modely s kombinovanými funkcemi, kterými se snaží zaujmout a částečně vykompenzovat vyšší cenu. Kromě čištění vzduchu tak navíc nabízí například ohřev, funkci ventilátoru, větší displeje pro větší přehlednost a samozřejmě i filtry, které jsou speciálně určené pro náročné prostory, kde se kromě běžných nečistot setkáte i s kouřem, případně těkavými látkami. V dnešním výběru se zaměříme na nejlepší a mnohdy kombinované čističky vzduchu bez ohledu na cenu.


Electrolux Pure A9 PA91-604GY


Ve výběru čističek vzduchu do 10 000 Kč jsme už jednu čističku s podobným názvem měli, šlo o model Pure A9 PA91-404GY, tentokrát se zaměříme na model Pure A9 PA91-604GY. Tento model je téměř k nerozeznání od dříve jmenovaného, je ovšem vyšší a nabídne také vyšší výkon. Je totiž vhodná do prostor až 129 m², tedy i pro opravdu velké otevřené byty či domy. K tomu, aby čistička mohla fungovat v takto velkém prostoru musí zvládnout přefiltrovat velké množství vzduchu, v tomto případě tomu tak opravdu je, zvládne přefiltrovat 620 m³ vzduchu za 1 hodinu.

V ostatních ohledech je stejná jako model PA91-404GY, k dispozici je mnoho různých filtrů, které se hodí pro různé prostory. V základu obsahuje HEPA filtraci, která dokáže ze vzduchu odfiltrovat až 99,5 % škodlivin o velikosti pouhých 0,3 mikronu. Velkou výhodou čističky je její tichý provoz, v nejtišším režimu dosahuje hlasitosti 17 dB, při maximálním výkonu poté 49 dB. Od nákupu by mohla odradit snad jen cena nových filtrů, jeden vyjde na zhruba 3,5 tisíce korun, v závislosti na vybraném modelu. Pořídíte ji za cenu okolo 13 tisíc korun.

Dyson Purifier Hot & Cool Formaldehyde HP09


Novinka značky Dyson, model Purifier Hot & Cool Formaldehyde HP09, je žhavou novinkou. A to doslova. Kromě čištění vzduchu zvládne Dyson HP09 vzduch také zahřát, případně funguje i jako ventilátor. Co se týká čištění vzduchu, filtr HEPA 13 zachytí 99,95 % znečišťujících látek o velikosti pouhých 0,1 mikronu a likviduje i formaldehyd. Ten se hojně využívá při výrobě barev, laků, ředitel a mořidel při výrobě nábytku, způsobuje pálení očí, ekzémy, bolesti hlavy, může být spouštěčem astmatu a dokonce může způsobit i smrt.

Skrze aplikaci My Dyson můžete nastavit i oscilaci v rozsahu 350 stupňů, při oscilaci může Dyson posloužit jako ventilátor, kdy na vás rozhání studený a vyčištěný vzduch, nebo může fungovat i jako přímotop. Ovládat jej můžete nejen skrze aplikaci, ale i skrze magnetický ovladač, který se připne na vrchní stranu.

Velkou výhodou Dysonu je fakt, jakým vzduch ventiluje. Nemá totiž žádné lopatky a nedochází tedy k nepříjemným poryvům vzduchu, které jsou běžné u jiných ventilátorů či přímotopů. Navíc můžete nastavit i tu možnost, kdy se vzduch rozhání zadní částí čističky, což se nejvíce hodí v případě, kdy žádné osvěžení nepotřebujete. Je však nutné se smířit s vyšší spotřebou v módu ohřevu, konkrétně 2 250 W.

Pokud nepotřebujete funkci ohřevu, určitě se podívejte na model Dyson Purifier Cool Formaldehyde TP09, který funguje prakticky identicky, má filtr HEPA H13 a likviduje i zrádný formaldehyd. My jen doplníme, že obě čističky vzduchu jsou vhodné do prostor o velikosti zhruba 40-50 metrů čtverečních.

Philips AC3858/51


Náročné domácnosti si zaslouží výkonného pomocníka, tím je jednoznačně i jednoúčelová čistička vzduchu Philips AC3858/51. Čističku nemusíte ovládat jen kapacitními tlačítky, můžete využít i aplikaci Clean Home+. Ta je distribuována společností Philips zdarma pro Android i iOS. Aplikace je prošpikovaná různými návody a články, jak zlepšit kvalitu vzduchu, případně jak se vyznat v různých jednotkách.

Čistička je vybavena jedním filtrem, který funguje na principu 3v1. Kombinuje tedy filtr HEPA, filtr s aktivním uhlíkem a předfiltr. Filtr není zrovna levnou záležitostí, vyjde na zhruba 2 850 Kč, vyplatí se tedy sledovat různé akce, které Philips často dělá. A k čemu filtry vlastně jsou? Filtrují 99,97 % částic o velikosti 0,003 μm i plyny a pachy, například z různých parfémů a deodorantů, které se rády drží ve vzduchu a po čase mohou způsobovat například bolesti hlavy.

Vzduchový výkon činí 610 m³/h, což znamená, že místnost velkou okolo 25 m² se stropy vysokými 2,5 metru zvládne přefiltrovat téměř 10× za hodinu. Pro alergiky platí, že by měla čistička zvládnout přefiltrovat vzduch v místnosti alespoň 3× během jedné hodiny, což Philips Dual Scan AC3858/51 zvládne s přehledem.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze