Podle SpaceX bude další letový test Starship už příští týden

Podle SpaceX bude další letový test Starship už příští týden
Fotografie: SpaceX
  • SpaceX oznámil další testovací let na 14. března
  • Musí ale počkat na povolení startu od FAA
  • Raketa má několik vylepšení a měla by dopadnout do Indického oceánu

Elon Musk teprve před pár dny uvedl na sociální síti X, že raketa Starship je připravena ke startu a nyní SpaceX zveřejnil na svých stránkách informaci o dalším letovém testu. Start je naplánován na 14. března, ale zda bude datum dodrženo záleží na Federálním úřadu pro letectví (FAA) – ten totiž musí nejdříve udělit povolení ke startu. Do té doby bude raketa stát na odpalovací rampě.

Cílem třetího letového testu je stavět na tom, co jsme se naučili z předchozích letů, a přitom se pokoušet o řadu ambiciózních cílů, včetně úspěšného stoupání obou stupňů, otevírání a zavírání víka užitečného nákladu Starship a ukázku přenosu paliva během pobřežní fáze horního stupně. Vůbec první opětovné zapálení motoru Raptor ve vesmíru a řízený návrat Starship. Poletí také po nové trajektorii, přičemž Starship bude zaměřena na splashdown v Indickém oceánu,“ uvedl SpaceX k letovému testu. Nová dráha má podle společnosti umožnit vyzkoušet nové techniky, včetně fungování motoru ve vesmíru.

Čas startu nebyl nijak upřesněn, ale dle rozpisu letu by nosná raketa měla přistát zpět na Zemi po necelých sedmi minutách a celý let by měl trvat hodinu a čtyři minuty, kdy Starship dopadne do oceánu. Obě části rakety byly vytvořeny tak, aby byly znovupoužitelné, což bude důležité pro zvýšení kadence letů i ceny za jeden start.


Starship je nejsilnější raketou, která kdy dokázala vzlétnout. Předběhla tak Space Launch System, která odstartovala misi Artemis I. Starship bude schopna dostat lidi na Měsíc i Mars. SpaceX má také smlouvu s miliardářem Yusaku Maezawa, který chce obletět Měsíc právě ve Starship. Celou misi zafinancuje a k sobě si vybral umělce, mezi kterými je i známý český tanečník Yemi A.D. Tato mise už měla proběhnout, ale kvůli testování rakety se musela odložit – stejně jako mise Artemis 3.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze