Webbův teleskop nahlédl do galaxie Cartwheel, která má dva prstence

Webbův teleskop nahlédl do galaxie Cartwheel, která má dva prstence
Fotografie: NASA
  • Galaxie se nachází 500 milionů světelných let daleko v souhvězdí Sochaře
  • Cartwheel vznikla srážkou dvou galaxií přibližně před 440 miliony let
  • Jedná se o prstencový typ galaxie, která se vyskytuje ve vesmíru méně

Webbův teleskop je teprve několik týdnů v plném provozu, ale kam jeho infračervené světlo zamíří, tam dokáže najít to, co doposud nebylo možné vidět. Nyní se zaměřil na galaxii Cartwheel (Kolo od vozu) a odhalil nové informace o vzniku hvězd uvnitř galaxie. Kromě této galaxie teleskop na jednom snímku zachytil i další dvě doprovodné. Cartwheel se nachází 500 milionů světelných let daleko v souhvězdí Sochaře a vznikla po vysokorychlostní srážce dvou spirálních galaxií, která ovlivnila to, jak vypadá.

Galaxie má dva prstence – vnitřní jasný, který obklopuje větší a barevnější, přičemž oba prstence se dále rozšiřují ze středu směrem ven. Astronomové tyto galaxie nazývají „prstencové“, nejsou tak běžné jako spirální, do kterých spadá i naše Mléčná dráha. Ve vnitřním prstenci je obrovské množství mladých hvězdokup a ve vnějším, který se rozpínal asi 440 milionů let, se tvoří hvězdy a supernovy. Jak se prstenec stále rozpíná, okolní plyn podporuje další tvorbu hvězd.


Tuto galaxii již dříve pozoroval Hubbleův dalekohled, ale vzhledem k prachu, který galaxii zakrývá, nebyl schopný vidět to, co Webbův teleskop. Díky přístroji Near–Infrared Camera (NIRCam) se může teleskop dívat v infračerveném světle, které je pro lidské oko neviditelné, ale odhalí větší množství hvězd. Pozorování Webbovým dalekohledem poukazuje na to, že galaxie Cartwheel, která byla pravděpodobně dříve spirální galaxií, se bude nadále transformovat. „Webbův teleskop poskytuje nejen snímek současného stavu Cartwheel, nabízí ale také pohled na to, co se stalo s touto galaxií v minulosti a jak se bude vyvíjet v budoucnosti,“ uvedla NASA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze