Webbův teleskop nalezl tři kandidáty na „temné hvězdy“

Webbův teleskop nalezl tři kandidáty na „temné hvězdy“
Fotografie: ESA/NASA
  • Původně byly identifikovány jako rané galaxie
  • Vědci se domnívají, že tento typ hvězd je poháněný částicemi temné hmoty, které anihilují
  • Pokud se temné hvězdy potvrdí, bude to znamenat zásadní změnu v tom, co víme o temné hmotě

Hvězdy můžeme na obloze pozorovat každý večer – jedná se o jasně zářící koule, které postupně uvolňují do vesmíru svoji energii stejně jako naše Slunce. Co když ale existují i jiné typy hvězd, které pohání něco jiného než fúze? S nálezem takzvaných temných hvězd přišli tři astrofyzici z Texaské univerzity a Colgate University, kteří analyzovali snímky z vesmírného teleskopu Jamese Webba a našli tři objekty, které by mohly být právě tímto typem hvězd.

Temné hvězdy by měly být teoreticky mnohonásobně větší a jasnější než Slunce, ale poháněné částicemi temné hmoty, které anihilují. Pokud by se tento typ hvězd potvrdil, znamenalo by to i zjištění informací o temné hmotě, která je doposud největší záhadou vesmíru. „Objevení nového typu hvězdy je samo o sobě docela zajímavé, ale zjištění, že je to temná hmota, která ji pohání – to by bylo ohromné,“ uvedla podle eurekalert.org Katherine Freese, která se na výzkumu podílela.

Temná hmota podle odhadů tvoří asi 25 % vesmíru, ale jak vzniká a jaký přesně zastává ve vesmíru úkol, není vědcům stále jasné. Hypotéza naznačuje, že je složena z nového typu elementárních částic – slabě interagujících masivních částic (WIMP). Předpoklad je, že pokud se tyto částice srazí, samy anihilují a ukládají teplo do srážejících se oblaků vodíku, ze kterých následně vznikají jasně zářící tmavé hvězdy.


Pokud se potvrdí, že jde skutečně o temné hvězdy, přineslo by to i odpovědi na to, kde se v raném vesmíru vzalo tolik galaxií. Všechny tři objekty, které jsou nyní kandidáty na temné hvězdy, byly totiž dříve identifikovány jako galaxie, které vznikly 320 až 400 milionů let po velkém třesku. „Když se podíváme na data Jamese Webba, existují pro tyto objekty dvě konkurenční možnosti. Jednou z nich je, že jsou to galaxie obsahující miliony obyčejných hvězd třetí populace. Další je, že jsou to temné hvězdy. A věřte tomu nebo ne, jedna temná hvězda má dostatek světla, aby mohla konkurovat celé galaxii hvězd,“ uvedla Freese.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze