Webbův teleskop objevil obří rané galaxie, které by neměly existovat

Webbův teleskop objevil obří rané galaxie, které by neměly existovat
Fotografie: NASA
  • Galaxie vznikly 500 až 700 milionů let po velkém třesku
  • Jsou však obrovské a červeně září – to je v rozporu s dosavadními předpoklady o raném vesmíru
  • Než vědci změní kosmologickou teorii, bude potřeba potvrdit, že se opravdu jedná o galaxie

Teleskop Jamese Webba se dokáže dívat až téměř na počátek vzniku vesmíru, kdy se teprve tvořily galaxie a hvězdy. Nová studie zveřejněná nature.com nyní popsala galaxie, které Webbův teleskop pozoroval při začátcích svého fungování, a odhalil, že tyto galaxie by podle předchozích pozorování Hubbleova dalekohledu neměly existovat. Nový pohled na galaxie tak nejspíše přepíše dosavadní informace o raném vesmíru.

Webbův teleskop pozoroval obrovské galaxie plné hvězd tak daleko, že se na jeho snímcích jevily pouze jako malé červené tečky. Vědci zjistili, že se jedná o galaxie, které vznikaly pouhých 500 až 700 milionů let po velkém třesku. Samotné objevení takto starých galaxií není žádnou novinkou – astronomové vědí, že hvězdokupy a galaxie se začaly tvořit krátce po velkém třesku. Na snímcích teleskopu jsou však takto staré galaxie extrémně velké a hvězdy v nich příliš staré. Tyto informace tak rozporují s dosavadními představami, jak se vesmír vyvíjel v jeho raných letech.

Mladé galaxie se jeví jako modré a svítící tečky. Jak v nich hvězdy stárnou, vyvíjejí postupně červenou záři. Astronomové tak očekávali, že najdou modré světlo. „Předchozí studie raného vesmíru pomocí Hubbleova teleskopu a dalších přístrojů mají tendenci nacházet malé, modré, mladé galaxie v raných dobách – objekty, které se teprve nedávno zformovaly z prvotní kosmické polévky a samy budují své rané hvězdy a struktury,“ uvedl pro space.com odborný asistent astronomie a fyziky Joel Leja, který byl jedním z autorů studie.


Přepsání kosmologie? Zatím ne

Vypadá to tedy, že již v raném vesmíru existovaly galaxie, které byly velikostí podobné Mléčné dráze. „Bylo to ohromující – nacházíme kandidáty na galaxie stejně masivní jako naše vlastní galaxie, když měl vesmír jen 3 % svého současného stáří,“ uvedl Leja a dodal, že než se začnou přepisovat kosmologické teorie, které by vysvětlovaly, kde se v raném vesmíru tyto obrovské galaxie vzaly, budou muset potvrdit, že červené tečky, které Webbův teleskop vidí, jsou opravdu galaxie, ne něco jiného.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze