Webbův teleskop odhalil, jak rané galaxie formovaly vesmír

Webbův teleskop odhalil, jak rané galaxie formovaly vesmír
Fotografie: NASA, ESA, CSA
  • Po velkém třesku, kdy vznikaly první galaxie, byl vesmír neprůhledný kvůli plynu, který je všudypřítomný
  • Galaxie však po miliony let plyn postupně zahřívaly, až plyn ionizoval a stal se průsvitným
  • Vědci tuto teorii nemohli potvrdit, podařilo se to až díky Webbovu teleskopu

Po velkém třesku postupně začaly v raném vesmíru vznikat galaxie a hvězdy. Mezi nimi se nacházel plyn, který byl však neprůhledný a světlo jím nemohlo proniknout. O miliardu let později se však plyn stal zcela průhledným, a to vědcům nyní poskytuje možnost nahlížet do galaxií, které vznikaly jen několik milionů let po velkém třesku. Proč se tak ale stalo? Vesmírnému teleskopu Jamese Webba se podařilo tuto otázku zodpovědět – hvězdy, potažmo galaxie, vyzařovaly světlo a teplo v takové míře, že se okolní plyn zahřál, ionizoval a stal se průhledným.

Toto období, které bylo před více jak 13 miliardami let, popsal webbtelescope.org jako éru reionizace a teprve nyní se díky výzkumnému týmu pod vedením Simona Lillyho z ETH Zürich podařilo zjistit nejnovější informace, jak se v tomto období vesmír změnil. Podle NASA byl po velkém třesku plyn ve vesmíru hustý a horký a postupně se začal ochlazovat. Následně ale opět došlo k zahřátí – právě díky hvězdám a galaxiím, čímž došlo k ionizaci a během milionů let se stal plyn průhledným.

Vědci dlouho pátrali po tom, jak by tuto změnu vysvětlili. Ačkoliv měli teorii o ionizaci plynu, nebyli schopni ji prokázat. Nové výsledky z Webbova teleskopu tak nejspíše jejich hledání po odpovědi ukončily. „Nejenže Webb jasně ukazuje, že se tyto průhledné oblasti nacházejí kolem galaxií, ale také jsme změřili, jak jsou velké. S Webbovými daty vidíme, jak galaxie reionizují plyn kolem nich,“ řekl Daichi Kashino z Nagoya University v Japonsku, hlavní autor článku.


Teleskop ukázal, že i relativně malé galaxie byly schopné ionizovat okolní plyn v obrovském rozsahu. Jednotlivé části ionizovaného plynu se pak po stovky milionů let dále zvětšovaly, až se nakonec spojily v jeden a vesmír se stal naprosto průsvitným, tedy takovým, jak ho známe dnes.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze