Webbův teleskop pořídil snímek dvojice aktivně se tvořících hvězd

Webbův teleskop pořídil snímek dvojice aktivně se tvořících hvězd
Fotografie: NASA, ESA, CSA
  • Hvězdy se nacházejí 1 470 světelných let daleko od Země
  • Pohlcováním a vyvrhováním okolního plynu a prachu kolem sebe tvoří materiál, který září

Teleskop Jamese Webba sleduje vesmír v infračerveném světle a tentokrát pořídil snímek tvořících se hvězd pojmenovaných Herbig-Haro 46/47, které se nacházejí v disku plynu a prachu a stále pohlcují okolní hmotu. Zatímco disk není viditelný, kolem hvězd lze vidět ohnivě červené laloky. Ty znázorňují materiál plynu a prachu, který hvězdy opakovaně pohlcují a vyvrhují. Tyto výtrysky jsou klíčové pro to, aby hvězdy mohly vzniknout.

Na snímku je také vidět modrý mrak, což je mlhovina pojmenovaná Bokova globule. Při pozorování ve viditelném světle by tato mlhovina byla téměř černá a prosvítalo by skrze ni jen pár hvězd. Webbův teleskop však dokáže vidět skrze mlhovinu a tím tak ostřeji zobrazit hvězdnou dvojici Herbig-Haro 46/47. Přítomnost mlhoviny také ovlivňuje tvary výtrysků, které vystřelují z hvězd. Vyvržený materiál naráží do mlhoviny, čímž tak na sebe vzájemně působí molekuly a obě se rozzáří.


Dvojice tvořících se hvězd se nachází 1 470 světelných let daleko od Země v souhvězdí Vela. Podle NASA se plně zformují až za několik milionů let, kdy postupně vymizí okolní prach a plyn. Takto detailní snímek bylo možné pořídit díky Webbovým citlivým přístrojům, u kterého bylo dosaženo ještě větší hloubky díky složení z několika expozic.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze