Webbův teleskop objevil doposud nejvzdálenější černou díru

Webbův teleskop objevil doposud nejvzdálenější černou díru
Fotografie: NASA
  • V rámci výzkumného projektu CEERS byla objevena černá díra, která existovala 570 milionů let po velkém třesku
  • Její hmotnost je daleko menší než jiné černé díry pocházející z raného vesmíru
  • Kromě ní našli vědci i další s nižšími hmotnostmi

Teleskop Jamese Webba neustále dokazuje, že jeho přístroje dokáží ve vesmíru objevit to, co nám bylo doposud skryto. Jeho poslední objev v rámci výzkumného programu Cosmic Evolution Early Release Science (CEERS) Survey je supermasivní aktivní černá díra v galaxii CEERS 1019, která existovala přibližně „pouhých“ 570 milionů let po velkém třesku. Její hmotnost je také nejnižší, než kterákoliv dříve objevená v takové vzdálenosti. Kromě toho teleskop identifikoval jedenáct galaxií, které existovaly 470 až 675 milionů let po velkém třesku.

Galaxie CEERS 1019 je podle NASA zajímavá svým stářím, ale také její černou dírou. Ta má totiž hmotnost odpovídající asi 9 milionům slunečních hmotností, což je méně než jakékoliv černé díry, které v této době existovaly a byly objeveny. Ostatní černé díry v raném vesmíru odpovídají více jak miliardě násobku hmotnosti Slunce a je tak snazší je objevovat. Nově detekovaná černá díra se tak více podobá té, která se nachází ve středu naší galaxie. Ta je asi 4,6 milionkrát větší než naše Slunce.

Až Webbův teleskop přinesl odpověď

Již dříve si vědci mysleli, že menší černé díry existovaly v raném vesmíru, ale předchozí teleskopy je nebyly schopné detekovat. I když Webbův teleskop tuto černou díru objevil, stále není jednoduché vysvětlit, jak mohla v této době vzniknout. Podle snímků se galaxie jeví jako tři jasné shluky místo jednoho kruhového disku a je tak možné, že se několik galaxií spojilo v jednu. „Sloučení galaxií by mohlo být částečně zodpovědné za podporu aktivity v černé díře této galaxie, a to by také mohlo vést ke zvýšené tvorbě hvězd,“ řekl člen týmu CEERS Jeyhan Kartaltepe z Rochester Institute of Technology v New Yorku.


Kromě nově objevené černé díry průzkum CEERS našel i další – jedna se nachází v galaxii CEERS 2782, která existovala 1,1 miliardy let po velkém třesku a druhá se nachází v galaxii CEERS 746 a ta vznikla asi miliardu let po velkém třesku. I tyto dvě nově objevené černé díry jsou méně hmotné, než bylo v těchto vzdálenostech pozorováno. „Až dosud byl výzkum objektů v raném vesmíru převážně teoretický. S Webbem nejenže vidíme černé díry a galaxie na extrémní vzdálenosti, ale můžeme je nyní začít přesně měřit. To je ohromná síla tohoto dalekohledu,“ uvedl Steven Finkelstein, který výzkum vedl.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze