Webbův teleskop vyfotil Jupiter včetně měsíce Europy

Webbův teleskop vyfotil Jupiter včetně měsíce Europy
Fotografie: NASA
  • Snímek byl pořízen ještě před uvedením teleskopu do plného provozu
  • Na fotografii je viditelná Velká rudá skvrna i měsíc Europa
  • Pozorováním pohybujících objektů vědci zjistili, že je teleskop dokáže sledovat lépe, než se čekalo

Tento týden byly zveřejněny první celobarevné snímky z teleskopu Jamese Webba a NASA už přišla s dalším snímkem Jupiteru. Tento snímek byl však pořízen v rámci testování jednotlivých přístrojů, ještě před uvedením do plného provozu. Snímek ukazuje, jak Webbův teleskop dokáže sledovat různé objekty ve vesmíru, včetně detailů kolem nich.

Pomocí přístroje NIRCam lze na snímku vidět jasné rysy Jupiteru, včetně Velké rudé skvrny. „V kombinaci se snímky z hlubokého pole, které byly zveřejněny nedávno, tyto fotografie Jupiteru demonstrují úplné pochopení toho, co Webb může pozorovat. Od nejslabších, nejvzdálenějších pozorovatelných galaxií až po planety, které můžete vidět pouhým okem,“ řekl pro NASA Bryan Holler, vědec ze Space Telescope Science Institute v Baltimoru, který se podílel na plánování toho, co bude teleskop pozorovat.


Na fotografii je také jasně viditelná Europa – měsíc Jupiteru, kde se nejspíše nachází pod ledovou krustou rozsáhlé oceány vody a vedle Velké rudé skvrny lze vidět její stín. „Je opravdu vzrušující pomyslet na schopnosti a příležitosti, které máme pro pozorování těchto druhů objektů v naší Sluneční soustavě,“ řekla Stefanie Milam z Webbova týmu. Webbův teleskop byl navržen tak, aby byl schopný pozorovat i pohybující se objekty. Během testů tým pozoroval různé asteroidy, které prolétaly mezi Marsem a Jupiterem, a zjistil, že je schopný pozorovat pohybující se objekty až v dvojnásobné rychlosti, než se očekávalo.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze