Webbův teleskop zachytil počátek formování hvězdy

2
Webbův teleskop zachytil počátek formování hvězdy
Fotografie: NASA, ESA
  • Protohvězdu odhalil teleskop v mračnu L1527 díky přístroji NIRCam
  • Mračna z plynu a prachu připomínají tvarem přesýpací hodiny, v jejichž středu se protohvězda nachází

Vesmírný dalekohled Jamese Webba odhalil protohvězdu v mračnu L1527. Protohvězda je rané vývojové stádium hvězdy. Tato mračna nacházející se v oblasti souhvězdí býka jsou viditelná pouze v infračerveném světle, což je přesně úkol pro Webbův přístroj Near-Infrared Camera (NIRCam). Snímek zobrazuje plynná a prachová mračna ve tvaru přesýpacích hodin a protohvězda se nachází přesně uprostřed.

Infračervený snímek zobrazuje, jak materiál vystřeluje pryč od protohvězdy a sráží se s okolní hmotou. Barvu pak určuje vrstva prachu – modrá oblast obsahuje prachu nejméně, naopak oranžová až červená barva poukazuje na silnější vrstvy. L1527 je starý asi jen 100 000 let, což je ve vesmírném měřítku velmi málo, protohvězda je tak považována za protohvězdu třídy 0 – tedy v její nejranější fázi. Než se stane hvězdou, bude trvat ještě velmi dlouho, jelikož L1527 zatím nevykazuje jaderné fúze vodíku, což je základní charakteristika hvězd.


Okolní prach a plyn je neustále přitahován do středu „přesýpacích hodin“, kde se nachází protohvězda. Materiál se pak spirálovitě točí kolem středu a vytváří takzvaný akreční disk, který dodává materiál do protohvězdy. Čím více hmoty protohvězda přijme, tím více se stlačuje, až se nakonec zahájí jaderná fúze. „Tento pohled na L1527 poskytuje okno do toho, jak naše Slunce a Sluneční soustava vypadala v počátcích,“ uvedla NASA.

Mikrometeority a Webbovy přístroje


Webbův teleskop pozoruje vesmír doposud nejlepšími přístroji, které jsou bohužel neustále vystavovány mikrometeoritům, které by mohly jejich kvalitu snížit. Ačkoliv byl teleskop navržen tak, aby byl schopný jim odolávat, je potřeba se nárazům co nejvíce vyhýbat, abychom do budoucna o takovéto snímky nepřišli.

Doposud teleskop zaznamenal 14 zásahů mikrometeoritem na primárním zrcadle, což představuje v průměru 1 až 2 nárazy za měsíc. Kromě jednoho nárazu, ke kterému došlo ještě před uvedením teleskopu do plného provozu, byly všechny podle NASA v normě. Webbův tým však pro větší bezpečnost zavede začátkem druhého roku jeho vědy zónu pro vyhýbání se mikrometeoritům, aby udržel jeho zrcadlo i přístroje co nejdéle v té nejlepší kvalitě.