WHO a Japonsko darují Česku vybavení pro přepravu a skladování vakcín

WHO a Japonsko darují Česku vybavení pro přepravu a skladování vakcín
Fotografie: unsplash.com
  • Česko dostane 287 speciálních chladniček a mrazáků pro transport a přepravu vakcín
  • Lednice a mrazáky obdrží všechny české fakultní nemocnice, Státní zdravotní ústav a také Zdravotní ústavy v Ostravě a Ústí nad Labem
  • Každá vakcína musí být uchovávána v předepsané teplotě

Celkem 287 speciálních chladniček a mrazáků pro transport a skladování vakcín bude sloužit ve všech českých fakultních nemocnicích a Zdravotních ústavech. Kancelář Světové zdravotnické organizace České republice dodá 287 speciálních chladniček a mrazáků pro transport a přepravu vakcín. Vybavení je pořízeno z finančních prostředků poskytnutých vládou Japonska. Lednice a mrazáky obdrží všechny české fakultní nemocnice, Státní zdravotní ústav a také Zdravotní ústavy v Ostravě a Ústí nad Labem. „Jménem České republiky a našich fakultních nemocnic i zdravotních ústavů děkuji Světové zdravotnické organizaci a Japonsku za štědrý dar. Pandemie covid-19 nám ukázala, že rozsáhlé zdravotní krize lze zvládnout pouze skrze důkladnou přípravu a společné mezinárodní úsilí. Tento dar, kterého si velmi vážím, posiluje obojí,“ uvedl místopředseda vlády ČR a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Očkovací vakcíny musí být uchovávány ve stále teplotě. Pro zachování maximální účinnosti vyžadují některé vakcíny i teploty -25 °C. Očkování proti koronaviru ukázalo na nedostatečné kapacity v chladících systémech a řetězcích jednotlivých zemí včetně Česka.

Kriticky důležitý chladící řetězec


Každá dávka vakcíny, nejen proti koronaviru, musí být uchovávána při předepsané teplotě od okamžiku, kdy opustí místo výroby, do okamžiku podání, aby se zajistilo, že si zachová svou účinnost při ochraně příjemce proti nemoci. Bezchybně fungující logistický systém mrazáků a chladniček hraje kritickou roli.

V závislosti na typu vakcíny existují různé teplotní rozsahy pro skladování. Vakcíny, které jsou citlivé na zmrazení, by měly být skladovány při teplotách mezi 2 °C a 8 °C. Některé vakcíny vyžadují skladování při teplotách mezi -15 °C a -25 °C, aby byla zachována jejich optimální účinnost. Vybavení darované WHO a japonskou vládou je vhodné pro široké spektrum očkovacích látek a kromě covidu-19 jej lze použít i pro očkování proti jiným onemocněním.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze