Z centra galaxie Mléčná dráha přichází záhadný rádiový signál

Z centra galaxie Mléčná dráha přichází záhadný rádiový signál
Fotografie: Greg Rakozy, unsplash.com
  • Signál se objevuje i mizí náhodně
  • Zaznamenala jej jen jedna observatoř
  • Nepřipomíná žádný známý signál přírodního původu

Průzkum vesmíru přináší mnoho nových poznatků, ale také nových záhad a otázek. Jednou z nich, která vyvedla vědce z míry, je opakující se rádiový signál, který se podle nich nepodobá žádnému dosud pozorovanému rádiovému signálu. Vědci jsou si jisti, že rádiový signál není rychlým rádiovým zábleskem, pulzarem ani hvězdou o malé hmotnosti. Signál se někdy jeví v rádiovém spektru jako velmi jasný po dobu několika týdnů a pak během jednoho dne zcela zmizí. Podle astronomů jeho chování neodpovídá žádnému známému profilu typů nebeských těles.

Objekt, který vytváří rádiový signál, se nazývá ASKAP J173608.2-321635 a byl objeven radioastronomy pomocí zařízení Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP), informuje o tom livescience.com. Záhadný signál byl objeven v rámci výzkumu, který probíhal od dubna 2019 do srpna 2020.

Během této doby se signál objevil celkem 13×. Nemá žádný předvídatelný nebo se opakující vzorec, stejně tak se objevuje a mizí zcela náhodně. Nic podobného dosud astronomové neznají a problémem je, že se signál podařilo zachytit pouze jedné observatoři.

Prozatímní označení záhadného signálu je „přechodový jev galaktického centra“. Podle vědců to ukazuje, jak málo je tato část naší galaxie prozkoumána.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze