Za vznik kontinentů mohou dopady meteoritů před miliardami let

Za vznik kontinentů mohou dopady meteoritů před miliardami let
Fotografie: pixabay.com
  • Na počátku vzniku naší planety meteority dopadaly na Zem častěji než nyní
  • Důkazy o dopadu meteoritů našli vědci v západní Austrálii, kde zkoumali krystaly minerálního zirkonu
  • Vědci chtějí s výzkumem pokračovat, aby zjistili, zda jsou nálezy po celé planetě stejné

Nový výzkum z Curtin University našel důkazy o tom, že kontinenty na Zemi byly vytvořeny po nárazech obřích meteoritů, které dopadaly na Zem především v první miliardě let po vzniku naší planety. O tom, že kontinenty vznikly na místech, kde dopadly obrovské meteority, se spekulovalo již desetiletí, ale doposud neexistovaly žádné relevantní důkazy, aby tuto hypotézu potvrdily. „Zkoumáním drobných krystalů minerálního zirkonu v horninách z kratonu Pilbara v západní Austrálii, který představuje nejlépe zachovaný zbytek starověké kůry Země, jsme našli důkazy o dopadech těchto obřích meteoritů,“ řekl Dr. Tim Johnson z univerzity.

Meteorit představuje vesmírný kámen, který neshoří v atmosféře a zasáhne povrch planety. Na počátku naší Sluneční soustavy byly dopady meteoritů častější než nyní. Nejznámější meteorit je nejspíše ten, který může za vyhubení dinosaurů – dopadl na Zem asi před 66 miliony let. Meteorit zanechal 10kilometrový kráter u poloostrova Yucatán v Mexiku. „Náš výzkum poskytuje první solidní důkaz, že procesy, které nakonec vytvořily kontinenty, začaly dopady obrovských meteoritů podobným těm, které jsou zodpovědné za vyhynutí dinosaurů, ale k nimž došlo o miliardy let dříve,“ uvedl Dr. Johnson.


Pochopit, jak se formovaly kontinenty, je důležité, protože se na nich nachází většina života na Zemi a všechna důležitá ložiska nerostů. „Kontinenty hostí kritické kovy, jako je lithium, cín a nikl, komodity, které jsou nezbytné pro vznikající zelené technologie potřebné ke splnění našeho závazku zmírnit změnu klimatu,“ řekl Dr. Johnson a dodal, že chce pokračovat ve zkoumání hornin v oblastech, které jsou podobné těm v západní Austrálii, aby zjistil, zda stejné nálezy jsou po celé planetě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze