Co by se stalo, kdyby se k Zemi řítil asteroid?

Co by se stalo, kdyby se k Zemi řítil asteroid?
Fotografie: pixabay.com
  • Na konferenci planetární obrany byl představen hypotetický scénář dopadu asteroidu 2023 PDC
  • Má poukázat na to, jak je planetární obrana důležitá

Na začátku dubna proběhla 8. konference planetární obrany, kde tým NASA Near Earth Object, který se zaměřuje na sledování blízkozemních asteroidů, představil, jak by vypadal hypotetický dopad asteroidu na Zemi. Vědci tak chtěli upozornit na to, jak je důležitá planetární obrana. Aby bylo zřejmé, že se nejedná o skutečný asteroid, dostal pojmenování 2023 PDC, což je zkratka pro danou konferenci (Planetary Defense Conference). Celá hypotetická situace nastává 10. ledna 2023, kdy je asteroid objeven a označen jako potencionálně nebezpečný.

NASA provedla výpočet jeho oběžné dráhy a z počátku je pravděpodobnost dopadu 1 ku 10 000 v roce 2036. Situace se obrátí 3. dubna, kdy se možnost dopadu zvýší na 1 % a datum dopadu je předpovězeno na 22. října 2036. V tuto chvíli se však asteroid nachází stále daleko, ale je téměř každou noc sledován.

Velikost asteroidu je později vypočítána mezi 220 až 660 metry. Pokud by byl však povrch asteroidu tmavý, mohl by podle space.com být široký až 2 km. Při této velikosti by podle Paula Chodase, manažera programové kanceláře NASA Near Earth Object, nebylo možné použít stejnou metodu, jako byl test DART – tedy narazit sondou do asteroidu a odklonit jeho dráhu. V tomto případě by pro lepší určení jeho velikosti, která by v simulaci nešla kvůli svitu od Slunce určit pomocí teleskopů, byla vyslána kosmická loď, která by zjistila více podrobností.


Co by dopad na Zemi způsobil?

Při dopadu 2023 PDC o velikosti 300 metrů v průměru by se uvolnilo až 2 000 megatun energie, to je asi 133 000krát více než uvolněná energie bombou, která spadla na Hirošimu. Při průměru 600 metrů by se uvolnilo až 20 000 megatun energie. Při šířce 1 kilometru by se již jednalo o globální katastrofu – uvolnilo by se dle odhadu okolo 100 000 megatun energie, což by odpovídalo 6,6 milionům výbuchů bomby v Hirošimě. Pokud by asteroid zasáhl jakýkoliv oceán, vyvolal by tsunami, která by mohla ovlivnit i miliony obyvatel. Při dopadech by hrál roli i úhel, jakým by na Zemi dopadl.

Máme se bát?

Aktuálně neexistuje žádný velký asteroid, který by v následujících 100 letech dopadl na Zemi. Nejpravděpodobnější byl 340metrový asteroid 99942 Apophis, který se měl přiblížit k Zemi v roce 2068. NASA však později vyloučila, že by se se Zemí mohl srazit a pouze kolem nás prolétne.

Nikdo však nemůže potvrdit, že nás 100% žádný asteroid nezasáhne – je totiž možné, že ještě nebyl objeven. Země byla dříve bombardována asteroidy a odhaduje se, že 300metrový asteroid zasáhne Zemi přibližně jednou za 70 000 let, 600metrový jednou za 200 000 let, kilometrový asteroid jednou za 700 000 let a 5kilometrový jednou za 30 milionů let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze