Zákeřné „věčné chemikálie” se skrývají i u vás doma. Dá se jim vyvarovat?

Zákeřné „věčné chemikálie” se skrývají i u vás doma. Dá se jim vyvarovat?
Fotografie: unsplash.com
  • Odolnost vůči rozkladu látek PFAS a BPA vzbuzuje v odbornících značné obavy
  • Jejich unikátní vlastnosti zapříčinily používání v nepřeberném množství odvětví
  • Alternativy existují, jsou však finančně nákladnější

Linda Birnbaumová, bývalá ředitelka amerického Národního institutu životního prostředí a zdravotních věd, má obavy týkající se „jednoduše omyvatelného a udržovatelného kuchyňského nádobí”, které téměř všichni denně používáme. Jde zejména o nepřilnavé povrchy, obaly na potraviny a plastové krabičky na jídlo obsahují velké množství škodlivých fluorovaných látek známých také jako PFAS, které byly vytvořeny člověkem. Látky PFAS se spolu s BPA staly v posledních letech předmětem zájmů odborníků a spotřebitelů kvůli jejich dlouhodobému působení na životní prostředí a lidské tělo. Právě z tohoto důvodu jsou někdy nazývány jako „věčné chemikálie”.

Co jsou PFAS a BPA vůbec zač?

PFAS zahrnuje širokou škálu chemických látek, jejichž počet se odhaduje až na 15 tisíc. Tyto látky jsou známé odolností vůči skvrnám, mastnotě a vodě. Lze je nalézt všude kolem nás – například na účtenkách z drogerie, odolných sedacích soupravách, v hasicí pěně, vodovodu a ano, i ve vaší kuchyni. Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí varují před nežádoucími zdravotními účinky, které naznačily studie na zvířatech v oblasti reprodukce, funkce štítné žlázy, imunity i funkce jater. Dodávají však, že je zapotřebí dalšího výzkumu.

Bisfenol A (BPA) připravovaný chemickou reakcí fenolu s acetonem v kyselém prostředí je využíván při výrobě plastů, včetně polykarbonátů a epoxidových pryskyřic. Vykazuje estrogenní účinky a může být spojen s řadou zdravotních problémů, jako je zvýšené riziko rakoviny prsu, neplodnost nebo problémy s vývojem mozku a nervového systému, informuje nationalgeographic.com.

Největší zdroj škodlivých chemikálií? Překvapivě vaše kuchyně!

Kuchyně v našich domácnostech je častým místem výskytu chemikálií PFAS a BPA. I když je spotřebitelům známo používání BPA například v lahvích na vodu či dětských lahvích, PFAS jsou mnohem zákeřnější. Často se nacházejí v krabicích na pizzu nebo sáčcích s popcornem pro přípravu v mikrovlnné troubě. Pro snížení rizik je vhodné uvažovat o přechodu na bezpečnější materiály, jakými je například sklo, nerezová ocel nebo litina. Odborníci doporučují vařit z co nejméně průmyslově zpracovaných surovin. Správnou volbou materiálů a šetrnými metodami při přípravě, ohřevu a skladování můžeme výrazně redukovat nebezpečí spojené s těmito látkami.

Studie naznačují, že i malé úpravy v životním stylu mohou výrazně snížit hladinu PFAS a BPA v krvi jednotlivců. V případě používání nepřilnavého nádobí bychom měli být opatrní. Tyto pánve či hrnce není vhodné vystavovat vysokým teplotám, které mohou způsobit uvolňování nežádoucích látek z materiálu. Plastové krabičky a další plastové nádoby by rovněž neměly být při ohřevu vystavovány vysokým teplotám. Bohužel ale výrobci ne vždy dostatečně vysvětlují možná rizika.


Jak je tedy vůbec možné, že se PFAS a BPA nadále používají, navzdory všem rizikům? Je to velmi jednoduché, v současné době není k dispozici srovnatelně finančně nákladná alternativa, která by zaručila stejné vlastnosti. Prozatím je tedy volba ponechána na jednotlivých spotřebitelích, tedy na nás všech.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze