8 Gb/s. Jak těžko se takové rychlosti dosahuje a proč bychom to měli chtít?

Glosa
8 Gb/s. Jak těžko se takové rychlosti dosahuje a proč bychom to měli chtít?
Fotografie: Ondřej Pohl, fZone.cz

Jakou máte rychlost připojení k internetu? Řada lidí toto konkrétní číslo ani nezná, většinou ho počítají v desítkách megabitů za sekundu, kdo je na stovkách nebo se dokonce posunul o řád výše ke gigabitům, si může gratulovat. Ale co takhle 8 Gb/s oběma směry?

Na začátku měsíce se operátor T-Mobile pochlubil, že v testovacím provozu v Olomouci spouští dosud nejrychlejší internetový tarif se symetrickou rychlostí 8 Gb/s. Jedná se o aktuálně nejvyšší možnou rychlost dostupnou v optické síti na základě standardu XGS-PON. Jak se na takovou rychlost reálně dostat a co to obnáší ukázal později ve svém testovacím labu, v centrále v Praze Roztylech.

V první řadě je to spousta „síťařiny“ a pochopení, jak věci fungují. Na fyzické vrstvě tedy máte 10 Gb/s, ale zákazník, který je o několik vrstev níže, tuto rychlost reálně nikdy neuvidí. I proto se operátor rozhodl inzerovat skutečnou rychlost, která už je ale o pětinu nižší. Tu pak dovede k zákazníkovi do modemu a tady začíná ta pravá legrace.

8 Gb/s
Takto vypadá výbava pro 8 Gb/s. Vlevo modemy od operátora, vpravo pak router, který takovou rychlost zvládne. V pozadí jsou vidět další testované kusy.

V první řadě je potřeba najít router, který takový provoz zvládne odbavit. Ne vždy, když má na krabici velkými písmeny napsáno že umí „deset giga“, něčeho takového dosáhne ve skutečnosti. I drahé routery renomovaných výrobců tak často nedosáhly požadované rychlosti. Po dlouhém hledání se pak podařilo najít nenápadně vypadající Zyxel, který to zvládl. Ten však musí mít ten správný firmware a oficiálně ho sem nikdo nedováží.

8 Gb/s
Ani drsně vypadající router s ohromující cenovkou není zárukou, že se dostanete na inzerované hodnoty.

Následně je nutné dávat pozor i na takové detaily jako je kabeláž, pro jistotu všude nasadit Cat7 nebo se u starších verzí nepouštět do příliš dlouhých vzdáleností. A následně vyvstane problém, jak si koncové zařízení poradí s takovou rychlostí. Síťových karet se specifikací pro 10 Gb/s je jako šafránu, takže do testovací sestavy přibyla další krabička, která sloužila jako převodník na Thunderbolt, který by měl danou rychlost zvládat.

Ale ani pak není vyhráno. Otázkou je, jestli takovou rychlost zvládne i procesor koncového zařízení. Podle výsledků testování T-Mobilu například MacBooky s procesorem od Intelu nebyly takového výkonu schopné, jeho verze s procesorem M1 ano.

8 Gb/s
Když všechno uděláte správně, pak měření dopadne takto.

A k čemu je to dobré?

Testovací lab, jak tuto jednu místnost v přízemí budovy na pražských Roztylech nazývali její uživatelé, je zajímavé místo. Na jednu stranu je zde cítit to pionýrské nadšení z posouvání hranic, které je na druhou stranu vyváženo nemalou dávkou frustrace z neúspěchů. Stačí malá odchylka v popsaném řetězci a najedenou máte místo 8 gigabitů třeba 6 nebo 3. A je to zvláštní pocit: za takovou rychlost by byli prakticky všichni neskonale vděční, ale v tomto kontextu se to jeví jako neúspěch.

I proto T-Mobile zatím nabízí službu v pilotním provozu. Vzhledem k cenovce 3 999 Kč měsíčně nebude zatím zájemců mnoho a ti případní nejspíše budou smířeni s tím, že to alespoň ze začátku nebude úplně procházka růžovým sadem.

S čím si ale operátor a jeho zástupci přesně nevěděl rady, bylo, jak takovou službu inzerovat a prodávat pro domácnosti a malé podniky. Pro směr k uživateli se opodstatnění hledá snáze, například stahování her a jejich aktualizací by se mohlo dostat do bodu, kdy by vás limitovala jen rychlost disku. Ale upload? A tak jediný alespoň trochu rozumný nápad, který na „neformálním brainstormingu“ zástupců operátora a novinářů padl, byl „střihač 8K videa na home office“. Nebo vás napadá něco jiného? Podělte se o to v diskusi pod článkem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze