Zemřel Oldřich Pelčák – kdo byl náhradník kosmonauta Remka?

Zemřel Oldřich Pelčák – kdo byl náhradník kosmonauta Remka?
Fotografie: pixabay.com
  • Usadil se v Žatci, kde potkal i svoji budoucí manželku
  • Společně s Vladímírem Remkem byl vybrán jako kandidát na kosmonauta a prošel tvrdým výcvikem
  • Že nakonec nepoletí do vesmíru se dozvěděl jen pouhé dva dny před startem

V sobotu 7. října zemřel v nedožitých 80 letech vojenský pilot Oldřich Pelčák. Společně s Vladimírem Remkem absolvoval výcvik na kosmonauta, ale do vesmíru se nakonec nepodíval. I přesto byla jeho kariéra úspěšná. Kdo tedy byl Oldřich Pelčák?

Narodil se 2. listopadu 1943 ve Zlíně jako nejstarší ze čtyř dětí. Po absolvování základní školy se přihlásil na strojní průmyslovku v Uherském Hradišti, jelikož již od dětství se zajímal o letadla a chtěl se stát pilotem. V roce 1962 odmaturoval a narukoval na tři roky do Prešova na pilotní školu, kde létal na Mig 15. Po absolvování vyšel jako poručík letectva a začal sloužit na vojenském letišti v Piešťanech. Následně se přemístil do Ostravy, kde se naučil létat na Mig 21 a přesunul se do Žatce.

V Žatci se nakonec usadil, jelikož zde potkal svoji budoucí ženu, se kterou měl tři děti. Zde také dokončil 1. pilotní třídu, což znamenalo, že byl připraven za pomoci stíhacího letounu chránit v případě napadení hranice. „Hranice se západním světem byly silně obsazeny. Pohotovostí jsme měli nesčetně. Stáli jsme takzvaně ve špalcích, připraveni nahodit motory a odrazit nepřítele,“ uvedl Pelčák v rozhovoru pro pametnaroda.cz. Při invazi vojsk Varšavské smlouvy bylo Žatecké letiště obsazeno mezi prvními, jelikož bylo strategicky umístěno a všichni českoslovenští piloti měli zakázáno létat.


V roce 1970 odcestoval studovat do Moskvy. Kromě dalších s ním jel i Vladimír Remek společně s jeho rodinou. V roce 1976 se vrátil do Československa, kde se dostal mezi čtyři kandidáty na let do vesmíru a čtveřice následně odletěla do Moskvy, kde byla podrobena zdravotním testům. Těmi prošel pouze Remek a Pelčák a následoval tak tvrdý výcvik na kosmonauta.

Jak dnes víme, Pelčák se nakonec do vesmíru nepodíval a naším jediným kosmonautem je dodnes Vladimír Remek, který vzlétl do vesmíru 2. března 1978 na raketě Sojuz a ve vesmíru strávil necelých osm dní. „Kdo poletí, jsme se dozvěděli pouhé dva dny před startem. To už jsme byli na Bajkonuru. Co hrálo pro a proti, proč byl vybrán Vladimír, to vám neřeknu, nedokážu to posoudit,“ uvedl v rozhovoru Pelčák. Před penzí pak pracoval v Praze ve Výzkumném ústavu letectva, což byly podle něj nejkrásnější roky leteckého života. V jeho 55 letech pak odešel do penze a užíval si svobodný život.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze