Zítra nad ránem můžete spatřit kometu pouhým okem

Zítra nad ránem můžete spatřit kometu pouhým okem
Fotografie: NASA
  • 1. února se kometa přiblíží k Zemi na 42 milionů kilometrů
  • Pozorovat ji bude možné jen několik dní, než nastane úplněk
  • Prolétat bude souhvězdím Žirafy nad Velkým vozem

Kometa C/2022 E3 bude zítra nad ránem nejlépe viditelná. 1. února se totiž bude nacházet nejblíže k Zemi – asi na 42 milionů kilometrů, poté se začne opět vzdalovat. Pokud si zítra přivstanete a zároveň budete mít štěstí na jasnou oblohu, můžete kometu vidět jen pouhým okem. Je však také důležité, abyste kometu pozorovali z tmavého místa, co nejdále od měst a veřejného osvětlení. Pokud nebude zítra počasí ideální, máte ještě několik dní, než vám pozorování překazí Měsíc v úplňku, který nastane 5. února.

Ačkoliv byla kometa objevena teprve minulý rok v březnu, kolem Země nebude prolétat poprvé. Naposledy kolem nás však proletěla před necelými 50 000 lety. Zítra ji můžete vidět v blízkosti severního nebeského pólu v souhvězdí Žirafy. Jestliže netušíte, kde toto souhvězdí hledat, dívejte se nad Velký vůz. Pokud vlastníte menší dalekohled, hledání pro vás bude o to jednodušší.


Jasnost komet je i pro astronomy špatně předvídatelná. Jejich svit totiž závisí na rozptylu slunečního světla od prachových částic jádra i ohonu komety. Množství uvolňujícího se ledu i prachu se neustále mění, je tak těžké přesně určit jejich jasnost. Podle in-the-sky.org by na základě předchozího pozorování měla kometa dosáhnout 5. magnitudy, což je dostatečné pro sledování vesmírného objektu bez dalekohledu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze