Kolem Země proletí kometa. Můžete ji spatřit pouhým okem

Kolem Země proletí kometa. Můžete ji spatřit pouhým okem
Fotografie: unsplash.com
  • Nejblíže Slunci bude kometa 12. ledna
  • K Zemi se přiblíží na začátku února, kdy ji můžete spatřit pouhým okem
  • Pomocí dalekohledu ji můžete pozorovat již nyní

Kometu C/2022 E3 (ZTF) objevili astronomové pomocí průzkumné kamery Zwicky Transient Facility teprve minulý rok v březnu a zanedlouho dosáhne perihélia – tedy místa, kde bude nejblíže ke Slunci, což nastane 12. ledna. V tento den bude kometa vzdálena od Slunce asi 1,11 astronomické jednotky (Země je vzdálena 1 astronomickou jednotku, což je přibližně 150 milionů kilometrů). 1. února pak proletí kometa kolem Země ve vzdálenosti asi 42 milionů kilometrů.

Již nyní je však možné kometu pozorovat, ačkoliv k tomu budete potřebovat dalekohled. Aktuálně se podle earthsky.com kometa nachází v souhvězdí Corona Borealis (Severní koruna), pokud se však její jasnost bude neustále navyšovat, jako doposud, mohla by na konci tohoto měsíce a začátku února být v noci pozorovatelná pouhým okem.


Kometa bude viditelná z celé severní polokoule a aktuálně ji lze nejlépe pozorovat nad ránem. Na konci ledna ji pak můžete spatřit spíše po západu slunce. Pokud vlastníte dalekohled, můžete kometu 12. ledna pozorovat u souhvězdí Herkula. 10. února pak bude prolétat velmi blízko Marsu. Kometa navíc obíhá Slunce v opačném směru než Země, a to znamená, že se bude po obloze pohybovat rychle. Dalekohledem bude kometa pozorovatelná až do konce dubna.

Co je kometa?

Jako komety jsou označovány vesmírné objekty ze zmrzlých plynů, hornin a prachu, které obíhají kolem Slunce. Komety nejspíše pocházejí z Oortova oblaku, který se nachází na okraji naší Sluneční soustavy. Jejich svítící ohon vznikne ve chvíli, kdy se přiblíží ke Slunci a začne se vnější vrstva zahřívat. Po zahřátí se začnou části komety uvolňovat a odpařovat a vytvoří za sebou svítící ohon, který se může táhnout i miliony kilometrů. Podle odhadů se v Oortově oblaku nachází miliardy komet, přičemž dle NASA víme aktuálně o 3 743.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze