Prolétá okolo nás kometa. Můžete ji vidět i pouhým okem

Prolétá okolo nás kometa. Můžete ji vidět i pouhým okem
Fotografie: NASA
  • Kometa oběhne Slunce každých 71 let
  • Aktuálně ji najdeme u Andromedy a postupně se přesune k souhvězdí Ryb a Berana
  • Nejlepší čas pro pozorování pouhým okem bude od 15. března

Kometa 12P/Pons-Brooks aktuálně prolétá kolem Země a je v takové vzdálenosti, že při vhodných podmínkách ji můžete spatřit pouhým okem. Kometu objevil 12. července 1812 francouzský astronom Jean-Louis Pons a následně ji v roce 1883 viděl William Robert Brooks. Podle earthsky.org oběhne kolem Slunce každých 71 let. Aktuálně má kometa jasnost asi 6 magnitud, což znamená, že je možné ji vidět pouze dalekohledem. V nadcházejících týdnech se ale její jasnost bude zvyšovat a budete ji tak moci zahlédnout pouhým okem.

Podle Astronomického ústavu AV ČR kometa prolétá u Andromedy a postupně se přesune k souhvězdí Ryb a Berana. Kometa je také známá pro své časté výbuchy, kdy se její jasnost ještě zvýšuje. Během března a dubna by měla kometa dosáhnout podle Fyzikálního úřadu v Opavě magnitudy až 4,6, což znamená, že byste ji mohli vidět bez dalekohledu jako slabou malou skvrnu.

Neblíže ke Slunci bude 21. dubna, kdy se od něj bude nacházet ve vzdálenosti 0,78 astronomické jednotky, což je necelých 117 milionů kilometrů. K Zemi se přiblíží na 232 milionů kilometrů 2. června, ale to už ji z České republiky nebude možné pozorovat. Od 18. dubna se bude nacházet už velmi nízko nad západním obzorem a následně se přesune na jižní polokouli. Nejvhodnější čas na pozorování bude tedy v následujících týdnech.


Až do 14. března můžete sledovat kometu na západním cípu Andromedy a 15. března pak bude prolétat severovýchodním cípem souhvězdí Ryb. Právě v tomto období by měla být nejlépe pozorovatelná okem – pokud se však budete nacházet daleko od osvětlených měst. Měsíc navíc bude v novu a nebude tak osvětlovat noční oblohu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze