Na podzim se na obloze rozzáří kometa. Půjde vidět i bez dalekohledu

Na podzim se na obloze rozzáří kometa. Půjde vidět i bez dalekohledu
Fotografie: NASA
  • Kometa Tsuchinshan-ATLAS pocházející z Oortova oblaku prolétne okolo Slunce 27. září
  • 12. října se přiblíží k Zemi a budeme ji moci pozorovat několik týdnů pouhým okem
  • Pokud se kometa dostatečně rozzáří, bude vidět na obloze stejně jasně jako Venuše

22. února minulého roku byla teleskopem Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (ATLAS) nalezena nová kometa, která dostala pojmenování C/2023 A3. Nezávisle na sobě ale také objevili kometu astronomové v Číně, kteří ji našli na snímcích z observatoře Purple Mountain, které říkají také Tsuchinshan. Kometa tak dostala podle earthsky.org přezdívku Tsuchinshan-ATLAS.

Při objevení měla kometa magnitudu 18, což je pro lidské oko neviditelné. Postupně se ale bude přibližovat ke Slunci, a tak už na konci září ji budeme moci vidět pouhým okem. A to dokonce po dobu několika týdnů. Vědci stále provádějí analýzu její trajektorie, ale dle předběžných výsledků oběhne Slunce jednou za 80 660 let. 27. září bude kometa nejblíže Slunci a bude viditelná v brzkých ranních hodinách (okolo 5:30 SELČ) nízko nad východo-jihovýchodním obzorem.

Nejlepší datum pro pozorování bude ale 12. říjen, kdy bude Tsuchinshan-ATLAS prolétat okolo Země nejblíže. V tento, ale i následující týdny, ji můžeme spatřit pouhým okem nad západním obzorem. Kometa by měla být tak jasná, že by ji měli vidět i pozorovatelé z velkých měst. Očekává se, že magnituda dosáhne -0,2. Pokud by ale došlo k většímu odrazu slunečního světla, mohla by kometa zesílit svůj ohon a dosáhnout magnitudy až -5. To by znamenalo, že by na obloze svítila jako Venuše.


Může se ale i stát, že C/2023 A3 při průletu kolem Slunce přijde o svůj veškerý materiál a stane se z ní jen další tmavý objekt na obloze, který neuvidíme. Letí totiž rychlostí 290 664 km/h a při nejbližším průletu bude od Slunce vzdálená podobně jako je Merkur. Kometa pochází z Oortova oblaku, stejně jako většina komet, které pozorujeme. Ten se nachází na okraji naší Sluneční soustavy a podle space.com obsahuje miliardy až biliony komet.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze