Obloha v říjnu nabídne kometu viditelnou pouhým okem

Obloha v říjnu nabídne kometu viditelnou pouhým okem
Fotografie: NASA
  • Kometa Tsuchinshan-ATLAS bude viditelná od 1. do 7. října nad východním obzorem
  • Pozorovatelná také bude 11. října, kdy bude u souhvězdí Velkého vozu
  • Po 20. říjnu už nebude dostatečně jasná k tomu, abychom ji viděli pouhým okem

Kometa A3 Tsuchinshan-ATLAS byla objevena 22. února minulého roku jihoafrickou observatoří a velmi brzy bylo jasné, že se jedná o velkou kometu, která bude na obloze zářit. Jak se ale kometa blížila ke Slunci, nebylo jisté, zda se u něj nerozpadne a nezanikne. Dle nových propočtů, které zveřejnil dle České astronomické společnosti Joseph N. Marcus ze St. Louis, bude kometa díky vlivu „dopředného rozptylu“ lépe vidět. Díky větší jasnosti by tak měla jít vidět pouhým okem.

Kdy můžeme kometu pozorovat?

V České republice budou pro pozorování dvě období. První začne hned 1. října a potrvá sedm dní. V té době se bude kometa nacházet nízko nad obzorem, těsně před východem Slunce. Nejlepší pro pozorování tak bude čas okolo 6:30, kdy by měla být viditelná jako planeta Merkur a postupně bude zjasňovat až na magnitudu -1, které by měla dosáhnout 7. října. Pro srovnání – Jupiter má na obloze magnitudu -2,8. Platí tedy, že čím je číslo do minusu vyšší, tím je objekt na obloze viditelnější.

9. října dosáhne kometa své maximální jasnosti, kdy bude na obloze svítit jako Venuše, ale v našich zeměpisných šířkách ji neuvidíme, jelikož se bude nacházet velmi blízko Slunce. Další možnost pro pozorování ale nastane jen o několik dní později, a to 11. října, kdy budeme moci kometu vidět večer okolo 19. hodiny. V tuto dobu by měla jít vidět i s ohonem. 12. října se pak bude nacházet nejblíže k Zemi a pozorovat ji můžeme poblíž Velkého vozu, kde se bude nacházet vlevo od hvězdy Arctura. Viditelná pouhým okem by měla být až do 20. října, kdy její jas zeslábne.


Dnes Tsuchinshan-ATLAS dosáhne perihélia neboli svého nejbližšího přiblížení ke Slunci. Její rychlost napříč Sluneční soustavou je opravdu vysoká – podle earthsky.org letí rychlostí 290 664 km/h. Vědci také podle předběžné analýzy její trajektorie odhadli, že Slunce oběhne jednou za 80 660 let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze