Zítra nad ránem odstartuje raketa SpaceX k ISS. Co ponese?

Zítra nad ránem odstartuje raketa SpaceX k ISS. Co ponese?
Fotografie: NASA
  • Start je naplánován na zítra ve 2:28 středoevropského času
  • Raketa Falcon 9 vynese kapsli Dragon, která přiletí k ISS v sobotu
  • Kromě zásob pro astronauty nese i několik experimentů

Zítra po druhé hodině ranní odstartuje raketa Falcon 9 z Kennedyho vesmírného centra na Floridě a na svém vrcholu ponese kapsli Dragon, která obsahuje zásoby směřující k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Celkově 29. komerční zásobovací misi od SpaceX bude NASA živě vysílat od druhé hodiny ranní, přičemž start je naplánován na 2:28 středoevropského času.

Kapsle Dragon by měla k ISS doletět v sobotu před polednem a dokování bude opět NASA vysílat živě. Na vesmírnou stanici se dostanou téměř 3 tuny zásob a vědeckých experimentů, mezi něž patří například laserová komunikace ILLUMAT (Laser Communication from Space), která bude testovat technologii, jenž by měla poskytnout rozšířené možnosti datové komunikace na vesmírné stanici ve spolupráci se zařízením Laser Communications Relay Demonstration (LCRD). To je již na vnější straně ISS nainstalováno.

Dalším užitečným zatížením je NASA AWE (Atmospheric Waves Experiment). Jedná se o infračervený zobrazovací přístroj k měření charakteristik, distribuce a pohybu atmosférických gravitačních vln, které proudí zemskou atmosférou při narušení vzduchu. „AWE je průkopnický výzkum, který provádí první globální měření gravitačních vln na okraji vesmíru. Je to důležitý krok vpřed v porozumění vlnám v atmosféře a jejich příspěvku ke kosmickému počasí v blízkosti Země,uvedl v popisu mise spoluřešitel přístroje Jeff Forbes.


Kapsle Dragon by měla podle space.com zůstat na vesmírné stanici zakotvená přibližně měsíc, kdy se bude postupně plnit odpadky a experimenty, které se vrátí na Zemi. Kapsle od SpaceX je jedinou, která byla vytvořena, aby proletěla zemskou atmosférou a přistála zpět na Zemi. Ostatní zásobovací mise (Cygnus a Progress) jsou navrženy tak, aby při odpojení od ISS shořely v atmosféře.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze