Vypuštění sondy Viking 1 a narození Madonny

stalo se
Vypuštění sondy Viking 1 a narození Madonny
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Viking 1 byla první kosmická loď, která přistála na Marsu
  • Fungovala až do 11. listopadu 1982, kdy bylo ztraceno spojení
  • A tento týden oslavila 65. narozeniny popová královna Madonna

Vítám vás u dalšího dílu Stalo se. Dnes se podíváme na Mars a taky si povíme něco o Madonně – popové královně, která tento týden oslavila 65. narozeniny. Začneme 20. srpnem 1975, kdy NASA vypustila sondu Viking 1, která jako první přistála na povrchu Marsu. Jednalo se o dvoudílnou misi, která byla zaměřena na průzkum Marsu.

Viking 1 se skládal z orbiteru, který vážil přes 2 000 kg a z přistávacího modulu, který vážil necelou tunu. Mise odstartovala na vrcholu rakety z Cape Canaveral na Floridě 20. srpna po 21. hodině místního času a obě části se společně vydaly k Marsu. 20. července 1976 se lander oddělil od orbiteru a vstoupil do marsovské atmosféry, kde odebíral vzorky vzduchu. Lander později přistál přibližně 28 kilometrů od původně plánovaného místa v Chryse Planitia.

Sonda po přistání začala pořizovat snímky povrchu Marsu ve vysoké kvalitě. Kromě fotografií pořídila také 300stupňové panorama okolí, které odhalilo kusy kosmické lodi i marsovskou pláň bez života. Přístroje zjistily, že se povrchová teplota v místě přistání pohybovala mezi -86 °C až -33 °C. Kosmická loď obsahovala i seismometr, ten byl však podle NASA nefunkční. Pomocí robotického ramene se však landeru podařilo odebrat první vzorky půdy, které uložil do speciálně vytvořené biologické laboratoře. Ta byla vybavena plynovým chronografem, který dokázal detekovat organické sloučeniny. Výsledky ze čtyř odebraných vzorků však byly negativní.

První fotografie pořízená z povrchu Marsu

Orbiter byl funkční až do 7. srpna 1980, kdy byl vypnut, jelikož mu došla pohonná hmota. Za dobu svého fungování obletěl Mars 1 489krát a pořídil nespočet snímků jak planety, tak i jejích dvou měsíců ve vysokém rozlišení. Přistávací modul zasílal data ještě o něco déle, a to až do 11. listopadu 1982, kdy byl vyslán chybný příkaz ze Země, a to přerušilo komunikaci. I přes pokusy obnovení se již s Vikingem 1 nepodařilo spojení navázat.

A přesuneme se na Zemi, kde se 16. 8. 1958 narodila zpěvačka Madonna – původním jménem Madonna Louise Veronica Ciccone. Jak napovídá příjmení, narodila se do italsko-americké rodiny v Michiganu v USA. Studovala tanec na University of Michigan a v Americkém tanečním divadle Alvina Aileyho v New Yorku. Následně se přestěhovala do Paříže, kde působila jako členka disco revue Patricka Hernandeze. V Paříži zůstala však jen krátce a po návratu do New Yorku vystupovala s rockovými skupinami.

První hit Holiday vznikl po podpisu smlouvy se Sire Records a okamžitě se dostal na přední příčky hitparád. Její písničky byly chytlavé a texty o lásce se přímo nabízely pro pop music. Podle brittanica.com byla Madonna první, která plně využila potenciálu hudebního klipu. Za pomoci těch nejlepších designérů, fotografů a režisérů, vytvářela videoklipy, které v té době působily kontroverzně a byly nabité sexualitou. Důkazem je toho videoklip Like a Virgin z roku 1984, nebo Like a Prayer z roku 1989, kde líbá černého světce. Věnovala se také filmům – zahrála si například ve filmu Čtyři pokoje od Quentina Tarantina a ve snímku Evita, kde si zahrála hlavní roli.

V 80. letech byla vdaná za Seana Penna. Z jejich manželství ale dítě nevzešlo. Svoji nejstarší dceru Lourdes Maria Ciccone Leon porodila v roce 1996 a s Guyem Ritchiem, za kterého byla vdaná 8 let, má syna Rocca, který se narodil v roce 2000. Později si ještě adoptovala další děti z Malawi.

Madonna je dodnes považována za královnu popu a není se čemu divit. I když oslavila 65. narozeniny, pořád vymýšlí nové projekty i koncerty. Nebojí se spolupracovat s ostatními zpěváky a vytvářet tak neotřelá spojení, ze kterých vznikly hity jako je 4 Minutes s Justinem Timberlakem a Timbalandem, nebo Me against The Music s Britney Spears.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze