Opravdu se na Měsíci nachází vodní led?

Opravdu se na Měsíci nachází vodní led?
Fotografie: unsplash.com
  • NASA předpokládá, že se v trvale zastíněných oblastech nachází vodní led
  • Zatím se však nepodařilo tuto hypotézu potvrdit
  • Najblíže tomu byla mise Chandrayaan-3, která detekovala v lunární půdě síru

Už delší dobu se mluví o tom, že v zastíněných oblastech Měsíce by se měl nacházet vodní led. Důkazy však zatím nejsou. Pokud však bude NASA chtít přistát s astronauty na Měsíci, postavit zde základnu a vybudovat trvale obydlené místo, budou potřeba základní prvky pro přežití. Mezi ně patří v první řadě kyslík a voda a obojí by bylo velmi nákladné, pokud by se muselo na Měsíc dovážet. NASA díky Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), který obíhá kolem Měsíce už od roku 2009, předpokládá, že se v trvale zastíněných místech led bude nacházet.

Do těchto míst se však zatím nikdo nedostal. Mise Apollo se zaměřovaly na jiné oblasti a ani nebylo jejich cílem hledat vodu. Nejblíže tomu byla indická mise Chandrayaan-3, která přistála v srpnu tohoto roku poblíž jižního měsíčního pólu. Tato mise si připsala několik prvenství – byla první úspěšnou indickou misí, které se podařilo přistát na Měsíci a zároveň byla první misí, které se podařilo přistát v této oblasti Měsíce. Bohužel se nepodařilo potvrdit nález vodního ledu dříve, něž nastala lunární noc a přístroje se vypnuly. Zatím tedy zůstane hypotéza o vodním ledu na Měsíci stále nepotvrzená.

Chandrayaan-3 obsahoval modul Vikram a rover Pragyan. Za dobu prozkoumávání jižního měsíčního pólu se podařilo landeru detekovat v měsíční půdě síru, což by mohlo být vodítko k nálezu vody. Podle space.com se NASA chystá na stejné místo, kde chce později i postavit lunární základnu. Nejdříve však vyšle několik landerů a roverů – ty budou hledat vodní led a vhodná místa pro postavení dlouhodobé základny. Aby NASA dosáhla co největší připravenosti pro mise Artemis, založila program Commercial Lunar Payload Services (CLPS), do kterého je zapojeno několik externích firem.


Nashromážděné informace budou využity při misi Artemis 3, která by měla k Měsíci odstartovat v roce 2025. Jelikož ale astronauty má na měsíční povrch dostat raketa Starship od SpaceX, která má za sebou zatím jen dva testovací lety, které nebyly úspěšné, datum se nejspíše ještě posune. Artemis II by však měla proběhnout podle plánu, a to příští rok. Tato mise však nezahrnuje přistání na Měsíci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze