Mise Artemis I je u konce. NASA je o krok blíže k cestě na Měsíc

Mise Artemis I je u konce. NASA je o krok blíže k cestě na Měsíc
Fotografie: NASA
  • Orion po dobu mise uletěl více jak 2,3 milionu kilometrů
  • Překonal rekord ve vzdálenosti od Země pro kosmickou loď určenou pro lidskou posádku
  • Při průletu atmosférou odolal teplotám 2 700 °C
  • S sebou vezl přes 50 kg upomínkových předmětů

Včerejší den přinesl zakončení téměř 26denní mise Artemis I. Doposud nejsilnější raketa Space Launch System (SLS) vynesla 16. listopadu kosmickou loď Orion na svůj první let kolem Měsíce. Ačkoliv byl start několikrát odložen a doprovázely ho potíže, celá mise byla dokončena úspěšně. Posledním velkým testem prošel Orion včera, kdy prolétl atmosférou a dopadl do Tichého oceánu.

Co Orion zvládl?


Kosmická loď urazila po dobu mise více jak 2,3 milionu kilometrů. K měsíčnímu povrchu se přiblížila na necelých 130 km a od Země se vzdálila na více jak 430 000 km – to doposud žádná jiná kosmická loď určená pro lidskou posádku nedokázala. „Dopad kosmické lodi Orion – ke kterému došlo 50 let ode dne přistání Apolla 17 na Měsíci – je vrcholným úspěchem Artemis I. Od startu nejvýkonnější rakety světa po výjimečnou cestu kolem Měsíce a zpět na Zemi. Tento letový test je velkým krokem vpřed v měsíčním průzkumu generace Artemis,řekl administrátor NASA Bill Nelson.


Během průletu atmosférou Orion dokázal odolat teplotě, která dosahala asi 2 700 stupňů Celsia a zpomalit ze 40 000 km/h na 32 km/h. Toho dosáhl řízeným sestupem do atmosféry a postupným otevíráním padáků. Ve vesmíru byl déle než jakákoliv kosmická loď určená pro lidskou posádku.

Co Orion vezl na palubě?


Kromě testovacích figurín s sebou vezl Orion několik upomínkových předmětů. NASA vkládá upomínkové předměty do kosmických lodí už od 60. let minulého století a je jedno, jestli je určená pro lidi, nebo ne. Sonda Voyager například obsahuje zlatou desku, kde jsou nahrané zvuky Země, a rover Perseverance obsahuje mikročip s 10,9 miliony jmen.

Upomínkové předměty celkově vážily více jak 50 kg.

V kabině jsme mohli po celou dobu cesty vidět plyšového Snoopyho, který létal v nulové gravitaci. V komiksu s vesmírnou tématikou byl zabalen hrot pera používaný Charlesem Schulzem, který vytvořil komiksy zobrazujícího Snoopyho na Měsíci. Dále byla v Orionu i ovečka Shaun, 4 minifigurky Lega, semena stromů a rostlin, šroub z jednoho z motorů z mise Apollo 11 nebo 3D vytištěná replika řecké bohyně Artemis. Celkově upomínkové předměty vážily více jak 50 kg.

Dobývání Měsíce může začít


NASA sice nemá ještě veškerá data z letu Artemis I a bude ještě nějakou chvíli trvat, než je všechny vyhodnotí, ale jedno je jisté – mise byla nad očekávaní úspěšná. Artemis I byl sice pouze testovací let, ale už nyní se pracuje na misích Artemis II a III. A právě mise Artemis III by měla dostat na povrch Měsíce lidskou posádku, která započne jeho osidlování. Kdy k tomu však dojde, to zatím není jasné. NASA nejdříve uvedla rok 2024, poté 2025, ale i toto datum je velmi optimistické a nejspíše bude znovu posunuto.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze