Zítra odstartuje nákladní loď od SpaceX k ISS

Zítra odstartuje nákladní loď od SpaceX k ISS
Fotografie: SpaceX
  • Kapsle Dragon poveze nové experimenty i zásoby pro astronauty
  • NASA i SpaceX budou zítra od 1:15 SEČ vysílat živě

Je to jen pár dní, co se posádka Crew-5 vrátila z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) na Zem a už zítra k ní vyšle NASA za pomoci SpaceX další kapsli Dragon. Tentokrát však nepoveze lidskou posádku, ale zásoby, experimenty a vybavení na výstup do vesmíru. 27. mise Dragon's Commercial Resupply Services (CRS-27) odstartuje zítra 1:30 SEČ z Kennedyho vesmírného centra na Floridě. Živý přenos poskytne NASA i SpaceX a začne asi 15 minut před startem. V případě špatného počasí je možné, že se let o den posune.

Kapsle Dragon uveze necelé tři tuny užitečného zatížení. Na ISS poveze 60 nových vědeckých experimentů, vybavení pro výstupy do vesmíru a také jídlo pro astronauty, kteří měli zvláštní přání. Běžně totiž konzumují jen konzervovaná jídla ze sáčků. „Posádka požadovala nějaké čerstvé ovoce a chlazené sýry. Takže na palubě jsou jablka, borůvky, grapefruity, pomeranče, cherry rajčata a také několik různých sýrů,“ řekl podle space.com na pondělní tiskové konferenci manažer pro integraci dopravy v programu ISS NASA Phil Dempsey.

Robotická kapsle Dragon bude na oběžnou dráhu vyslána na vrcholu rakety Falcon 9 a autonomně se připojí k modulu ve čtvrtek po poledni. Kapsle zamíří k ISS již potřetí a Falcon 9 vzlétne posedmé. Pokud půjde vše podle plánu, raketa přistane necelých osm minut po startu na rampě v Atlantském oceánu.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze