NASA odložila test rakety pro misi Artemis I. Důvodem je start astronautů na ISS

NASA odložila test rakety pro misi Artemis I. Důvodem je start astronautů na ISS
Fotografie: NASA
  • Zkouška rakety pro misi Artemis bude odložena do startu mise Axiom-1
  • Soukromá mise Axiom-1 odstartuje k ISS 8. dubna na raketě Falcon 9
  • Zkouška rakety byla již dvakrát pozastavena kvůli potížím

Mezinárodní vesmírná stanici (ISS) čeká na přílet soukromé mise se čtyřmi členy. Původně měla posádka odstartovat 3. dubna. Tento start se posunul na 6. dubna a kvůli pozastavení testů rakety pro misi Artemis I se odložil i tento start na 8. dubna. Aby nedošlo k dalšímu odkladu mise Axiom-1, NASA se rozhodla pozastavit zkoušku rakety do doby, než astronauti odletí na ISS.

Raketa Space Launch Systém (SLS), která bude bez posádky vyslána na misi kolem Měsíce, by měla odstartovat v červnu. NASA však nechce přesné datum uvést, dokud nebude takzvaná zkouška „mokrých šatů“ dokončena. Ta spočívá v tom, že se raketa naplní palivem a proběhne zkouška odpočtu při startu. Zkouška začala v Kennedyho vesmírném centru 1. dubna a měla trvat do 3. dubna. Byla však již dvakrát přerušena kvůli potížím.


Zkouška rakety SLS bude podle space.com pozastavena, dokud neodstartuje soukromá mise Axiom-1, známá také pod názvem Ax-1. Desetidenní mise odstartuje 8. dubna na raketě Falcon 9 od SpaceX v kapsli Dragon. Jedná se o první zcela soukromou misi na vesmírnou stanici.

Misi Ax-1 organizuje společnost Axiom Space, která vyšle na ISS tři platící zákazníky a svého zaměstnance Michaela Lopeze–Alegria, který je bývalým astronautem NASA a bude celé misi velet. SpaceX již spustil raketu Falcon 9 s kapslí Dragon na odpalovací rampu v Kennedyho vesmírném středisku.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze