Zítra po půlnoci se znovu pokusí Japonsko odstartovat k Měsíci

Zítra po půlnoci se znovu pokusí Japonsko odstartovat k Měsíci
Fotografie: JAXA
  • Start je naplánován na 1:42 středoevropského času
  • Raketa ponese vesmírný dalekohled XRISM a lander SLIM
  • Pokud se Japonsku podaří na Měsíci přistát stane se pátou zemí, které se to povedlo

Japonská vesmírná agentura (JAXA) se zítra v 1:42 pokusí znovu zahájit svoji misi k Měsíci. Raketa H-IIA 202 odstartuje z vesmírného centra Tanegashima a na svém vrcholu ponese dvě užitečná zatížení. Prvním je satelit XRISM (X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission), který bude sloužit jako vesmírný dalekohled nové generace a druhým užitečným zatížením je lander SLIM (Smart Lander for Investigating the Moon). Jedná se o první japonskou misi, která se pokusí přistát na Měsíci.

JAXA bude start vysílat živě a online přenos začne v 1:10 středoevropského času. Původní start byl naplánován na 28. srpna, ale kvůli větru byl zrušen a odložen na neurčito. Pokud by se i tentokrát start kvůli počasí přerušil, má JAXA v záloze i následující dny, a to až do 15. září. V případě, že Japonsko přistane na Měsíci, stane se pátou zemí, která tohoto milníku dosáhla. Nedávno se to povedlo Indické misi Chandrayyan 3, která přistála na jižním měsíčním pólu.

Lander by měl na měsíčním povrchu přistát za čtyři až šest měsíců od vypuštění a jedná se o druhou japonskou misi, která se o to pokusí. O první přistání se snažila japonská společnost ispace 25. dubna, které se však nepodařil přistávací manévr a ztratila s kosmickou lodí spojení. SLIM má podle space.com za úkol demonstrovat techniku hladkého přistání na Měsíci s přesností na 100 metrů. Cílem je měsíční kráter Shioli.


Satelit XRISM bude vynesen na oběžnou dráhu Země a z výšky přibližně 550 km na Zemí bude studovat strukturu a formování vesmíru i temnou hmotu. XRISM byl sestaven ve spolupráci mezi JAXA, NASA a ESA. „Některé z věcí, které doufáme, že budeme studovat pomocí XRISM, zahrnují následky hvězdných explozí a částicové výtrysky s rychlostí blízkou světla vypuštěné supermasivními černými dírami v centrech galaxií,uvedl hlavní výzkumník XRISM Richard Kelley z NASA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze